(update) Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της νέας εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, που μετά από πολλά χρόνια πραγματοποιήθηκε με την έκδοση ομολόγου μακράς διάρκειας.

Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του 30ετούς ομολόγου με την ζήτηση να διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα, καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 26 δισ. ευρώ. Το ελληνικό δημόσιο θα αντλήσει το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ.

Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στις 150 μονάδες βάσης + το Mid Swap, στην περιοχή του 1,9%. Στο άνοιγμα του βιβλίου προσφορών ήταν στις 160 μονάδες βάσης.

Ο ΟΔΔΗΧ έδωσε χθες εντολή στις τράπεζες BNP Paribas, Goldman Sachs Europe, HSBC, JP Morgan και Εθνική να προχωρήσουν στην κοινοπρατική έκδοση του ομολόγου.

Το ελληνικό Δημόσιο βγαίνει στις αγορές καθώς το κλίμα -μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την προηγούμενη εβδομάδα, να επιταχύνει τις αγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά- είναι ιδιαίτερα θετικό.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη έξοδος στις αγορές του ελληνικού δημοσίου ήταν στα τέλη Ιανουαρίου, τότε μέσω 10ετούς ομολόγου που έφερε στα ταμεία 3,5 δισ. ευρώ. Το επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν πάρα πολύ μεγάλο, με τις προσφορές να αγγίζουν τα 29 δισ. και το επιτόκιο να περιορίζεται στην περιοχή του 0,80%.

Υπενθυμίζεται ότι εντός του Μαρτίου η χώρα έχει συμφωνήσει να αποπληρώσει μέρος των δανείων που έχει λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και συγκεκριμένα 3,3 δισ. ευρώ. Το δανειακό πρόγραμμα του Δημοσίου προέβλεπε για εφέτος την άντληση από την αγορά 8 έως 12 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό μπορεί να καλυφθεί άνετα με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς μετά την επέκταση του προγράμματος πανδημίας PEPP η Κεντρική Τράπεζα εκτιμάται ότι μπορεί να αγοράσει από την αγορά ομόλογα ονομαστικής αξίας 16 δισ. ευρώ επιπλέον των 19 δισ. ευρώ που έχει ήδη στο χαρτοφυλάκιο της.

Όσον αφορά την ιδιαίτερη σημασία της σημερινής έκδοσης, έχει να κάνει κυρίως με τη διάρκεια.  Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, υπενθύμισε ότι πρόκειται για την πρώτη έκδοση ομολόγου, μακράς διάρκειας, από το 2008. 

Σταϊκούρας: Μια ακόμη ψήφος εμπιστοσύνης από τις αγορές - Βελτιώνεται η βιωσιμότητα του χρέους

«Η Ελλάδα, σήμερα, προχώρησε, με επιτυχία, στην έκδοση 30ετούς ομολόγου, για πρώτη φορά από το 2008. Έκδοση που σηματοδοτεί την πλήρη επιστροφή της χώρας μας στις διεθνείς αγορές», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Οπως αναφέρει ο ΥΠΟΙΚ, με αυτήν, η επανασύσταση της ελληνικής καμπύλης αποδόσεων εξομαλύνεται και προστίθεται βάθος, παρέχοντας ασφάλεια στους επενδυτές, αφού χρονικά ξεπερνά -κατά πολύ- την περίοδο που εκπνέουν τα συμφωνημένα με τους θεσμούς μέτρα διευθέτησης για το χρέος.

Επίσης, η έκδοση συμβάλλει σημαντικά στην περαιτέρω βελτίωση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.

Καταδεικνύει και επιβεβαιώνει ακόμη πιο εμφατικά σε σύγκριση με προηγούμενες εξόδους στις αγορές, την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στη διαχείριση, τις δυνατότητες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, αποτελεί ένα επιπλέον θετικό βήμα, το οποίο αναμένεται να συνδράμει καταλυτικά στις μελλοντικές αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της χώρας.

Σήμερα, συνολικά, αντλήθηκαν από τις αγορές 2,5 δισ. ευρώ.

Η έκδοση διακρίνεται για τη σημαντική ζήτηση, το χαμηλό κόστος δανεισμού και την εξαιρετική ποιότητά της. Και όλα τα παραπάνω, μέσα σε συνθήκες υψηλής -σε διεθνές επίπεδο- αβεβαιότητας, εξαιτίας της πανδημίας.

Η κυβέρνηση, με το οικονομικό επιτελείο της, εργάζεται και θα συνεχίσει να εργάζεται, με στρατηγικό σχέδιο, για να επαναφέρει τη χώρα στην οικονομική κανονικότητα, εν μέσω παγκόσμιων κλυδωνισμών. Ο ΟΔΔΗΧ, στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, ενεργεί με ευθύνη. Γι’ αυτό τον συγχαίρω θερμά.

Στο Υπουργείο Οικονομικών, όλοι μαζί λειτουργούμε με υπευθυνότητα, διορατικότητα και αποτελεσματικότητα, ώστε να περιορίσουμε όσο γίνεται περισσότερο τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για την ταχύτερη δυνατή ανάκαμψη της οικονομίας και να οικοδομήσουμε στέρεες βάσεις για την επίτευξη ισχυρής, βιώσιμης, έξυπνης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας.

Έχουμε συναίσθηση ότι οι δυσκολίες είναι πολλές και μεγάλες, για όλους μας. Όλοι μαζί όμως, με πίστη στις δυνάμεις μας, αλληλεγγύη και σκληρή δουλειά, θα κρατήσουμε την οικονομία λειτουργική, την κοινωνία όρθια και την πατρίδα ισχυρή», κατέληξε ο υπουργός.

Bloomberg: Με την έκδοση του 30ετούς ομολόγου η Ελλάδα ολοκληρώνει την επάνοδό της στις κεφαλαιαγορές

Με την έκδοση 30ετούς ομολόγου, που είναι η πρώτη τόσο μεγάλης διάρκειας από το 2008, η Ελλάδα ολοκληρώνει την πλήρη επάνοδό της στις κεφαλαιαγορές, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Η πώληση, σημειώνει, αποτελεί ένδειξη του πόσο μακριά έχει προχωρήσει η Ελλάδα την περασμένη δεκαετία, καθώς στο απόγειο της κρίσης χρέους το 2012 οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων είχαν εκτοξευθεί στο 44% με τη χώρα να έχει αποκλεισθεί από τι διεθνείς αγορές.

Σήμερα, οι αποδόσεις είναι χαμηλότερες από το 1%, δίνοντας στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να εκδώσει μακροπρόθεσμα ομόλογα και να ολοκληρώσει την καμπύλη των αποδόσεων της, αναφέρει το Bloomberg.

Η Ελλάδα, αναφέρει το Bloomberg, ακολουθεί άλλες χώρες της Ευρώπης, εκμεταλλευόμενη το χαμηλό κόστος δανεισμού για να χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη της οικονομίας της από την κρίση της πανδημίας.

«Η πώληση των ελληνικών ομολόγων σηματοδοτεί την αποκατάσταση της φήμης της χώρας», δήλωσε ο Αλέξανδρος Μάλαμας, χρηματιστής της Piraeus Securities στην Αθήνα.

Ο διαχειριστής κεφαλαίων, Charles Diebel, δήλωσε ότι η έκδοση του ομολόγου σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι τώρα «ξανά στο παιχνίδι».

«Ολοκληρώνει την επάνοδό της», δήλωσε ο Jan von Gerich, επικεφαλής αναλυτής της Nordea Bank Abp. «Θα είναι πραγματικά ενδιαφέρον λόγω της μεγάλης διάρκειας και ένα καλό τεστ για το κλίμα που υπάρχει στην αγορά ομολόγων όσον αφορά τον κίνδυνο», πρόσθεσε.

Για τους επενδυτές, τα ελληνικά ομόλογα έχουν ήδη αποφέρει καρπούς καθώς μόνο πέρυσι είχαν αποδόσεις περίπου 18%, σημειώνοντας τις καλύτερες επιδόσεις στην περιοχή, σύμφωνα με τους δείκτες της Bloomberg Barclays.

«H Eλλάδα έχει σήμερα ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» 30 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι δεν έχει άμεση ανάγκη να αντλήσει βραχυπρόθεσμα κεφάλαια. Ωστόσο, η κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει τα διαθέσιμά της καθώς ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας είναι μεγαλύτερος του αναμενόμενου», αναφέρει το Bloomberg.

Τα ελληνικά ομόλογα αναδύονται από την «φωτιά» του 2011 ισχυρότερα από ποτέ, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Οι συναλλαγές στα ελληνικά ομόλογα παραμένουν περιορισμένες, Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το ύψος των συναλλαγών στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ) ανήλθε σε 2,6 δισ. ευρώ συνολικά τον περασμένο μήνα έναντι του υψηλού 136 δισ. ευρώ που σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2004. Αυτό σημαίνει ότι η επικείμενη έκδοση αποτελεί επίσης μία σπάνια ευκαιρία για τους επενδυτές να αγοράσουν ελληνικούς τίτλους, ιδιαίτερα καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δίνει στήριξη με την αγορά ομολόγων, σημειώνει το Bloomberg.