Συνάντηση με υψηλόβαθμα στελέχη δέκα θεσμικών επενδυτικών κεφαλαίων είχε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας χθες στο Λονδίνο.

O Κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, με ξένους διαχειριστές, τι δουλειά παρακαλώ έχει; Τι...πουλάει, κρατικά ομόλογα εκ των υστέρων; Και δεν είναι η πρώτη φορά. Περίεργα πράγματα...Αλλά και για το χρέος και τα κόκκινα δάνεια και τις προοπτικές της οικονομίας, τι τους λέει άραγε, τις προσωπικές του απόψεις μήπως, όπως τον κατηγορούν οι άσπονδοι φίλοι του;

Συγκεκριμένα, η επενδυτική τράπεζα NatWest Markets διοργάνωσε πρόγευμα εργασίας μία ημέρα μετά από την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές με τη διάθεση του επταετούς ομολόγου. Η NatWest Markets εξάλλου ήταν μεταξύ των τραπεζών που ηγήθηκαν των πρόσφατων συναλλαγών των καλυμμένων ελληνικών ομολόγων στις αγορές κεφαλαίου.

Κατά το πρόγευμα, ο κ. Στουρνάρας έθεσε επί τάπητος την προοπτική της ελληνικής οικονομίας και έδωσε μια ενδεικτική αποτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδας για τις συζητήσεις περί ελάφρυνσης χρέους.

Παρουσίασε επίσης στους επενδυτές το χρονοδιάγραμμα όσων αναμένεται να γίνουν ενόψει της εξόδου της χώρας από το τρέχον πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018.

Όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα, οι εκπρόσωποι των θεσμικών επενδυτικών κεφαλαίων επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πώς διαχειρίζεται ο κ. Στουρνάρας τα κόκκινα δάνεια, καθώς και για τα επικείμενα stress tests των ελληνικών τραπεζών.

Οι επενδυτές επεσήμαναν, τέλος, τη σημασία της επιστροφής των ελληνικών τραπεζών στις αγορές κεφαλαίου με καλυμμένα ομόλογα, όπως και με ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης.