Περίπου 45 ημέρες απομένουν για να δοθεί στη δημοσιότητα η 10η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, με βάση την οποία το Eurogroup του Ιουνίου θα αποφασίσει για την εκταμίευση των κερδών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ και άλλες ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες ύψους 644 εκατ. ευρώ.

Οι εξ΄ αποστάσεως διαβουλεύσεις με τα κλιμάκια των θεσμών έχουν ξεκινήσει και αναμένεται να συνεχιστούν την ερχόμενη εβδομάδα, με κορύφωση το διήμερο 20 και 21 Απριλίου οπότε και θα πάρουν τη σκυτάλη οι επικεφαλής των κλιμακίων με τους αρμόδιους υπουργούς.

Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στο σκέλος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες αλλά και σε ζητήματα που σχετίζονται με την πλήρη εφαρμογή του νέου πτωχευτικού πλαισίου τον Ιούνιο, την προώθηση του Ηρακλή 2 αλλά και στις όποιες παρεμβάσεις χρειαστεί να γίνουν για τη μείωση των κόκκινων δανείων.

Ο μηδενισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, οι οποίες ακολούθησαν αυξητική πορεία το Φεβρουάριο φτάνοντας στα 2,2 δισ. ευρώ από 1,9 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, φαίνεται να αποτελεί ένα κρίσιμο ζήτημα προς συζήτηση. Μπορεί να έχει δοθεί ένα νέο πλαίσιο για τις εκκρεμείς συντάξεις, όμως αυτή τη φορά στο τραπέζι πλέον τίθεται και το ζήτημα ενός νέου χρονοδιαγράμματος για τον μηδενισμό τους γενικότερα αλλά και το πώς δεν θα δημιουργηθούν νέες.

Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί επίσης στην ανάγκη να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα από τον Ιούνιο του 2021 (ήδη ισχύει για τις επιχειρήσεις ενώ τον Ιούνιο αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή και για τα φυσικά πρόσωπα), τα βήματα που θα ακολουθηθούν για την επανεκκίνηση των πλειστηριασμών αλλά και στην προώθηση του Ηρακλή 2.

Στο φορολογικό σκέλος, ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν είναι και η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, μια άσκηση η οποία έχει καθυστερήσει χρονικά λόγω της πανδημίας. Το υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμευθεί ότι θα ολοκληρωθεί εντός του έτους. Ωστόσο παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο οι νέες αντικειμενικές να μην εφαρμοστούν για τον υπολογισμό των φετινών εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ.

Η κατάσταση των δημόσιων οικονομικών σε συνδυασμό με τα μέτρα στήριξης που λαμβάνονται, εξαιτίας της παράτασης της υγειονομικής κρίσης όχι μόνο στην Ελλάδα, αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός του Απριλίου θα πρέπει να υποβληθεί στην Κομισιόν το Πρόγραμμα Σταθερότητας για τα έτη 2021-2024.  

Η σύσταση που έχει δοθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να συνεχίζουν να παρέχουν στήριξη σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις όμως σταδιακά οι παρεμβάσεις θα πρέπει να είναι στοχευμένες σε επιχειρήσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν προσωρινά προβλήματα λόγω της πανδημίας αλλά θεωρούνται βιώσιμες.

Τα στοιχεία που θα ληφθούν θα συμβάλλουν στον καθορισμό των εαρινών προβλέψεων της Κομισιόν, οι οποίες θα δημοσιοποιηθούν το Μάιο αλλά και των συστάσεων που θα εκδώσει στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Εκτιμήσεις οι οποίες θα αποτελέσουν και τη βάση για τις οριστικές αποφάσεις που θα ληφθούν για συνέχιση της δημοσιονομικής ευελιξίας το 2022 αλλά και των συζητήσεων που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα για χαμηλότερα πλεονάσματα.

Πηγή: naftemporiki.gr