Μετά από περισσότερο από μια δεκαετία γεμάτη από οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κρίσεις, η Ελλάδα επιδιώκει να ανοικοδομήσει την οικονομία της με ένα επενδυτικό σχέδιο δισεκατομμυρίων ευρώ προερχόμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. το οποίο στοχεύει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, επιδιώκοντας να μεταμορφώσει το βιομηχανικό της μοντέλο, να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και επιδιορθώνει τα δημόσια οικονομικά της.

Αυτά αναφέρουν οι Financial Times σε δημοσίευμά τους για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης της Ελλάδας. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτισε το πρόγραμμα, γνωστό ως «Ελλάδα 2.0» ως το πρόγραμμα «που ουσιαστικά αλλάζει το μοντέλο της ελληνικής οικονομίας, καθιστώντας το ανταγωνιστικό και εξωστρεφές», αναφέρουν οι FT.

Το Σχέδιο Ανάκαμψης έρχεται σε μια φάση που η ελληνική οικονομία προσπαθεί να ανακάμψει από την πανδημία η οποία έπληξε ιδιαίτερα σημαντικά την χώρα δεδομένου ότι η οικονομία της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό και τις υπηρεσίες, σχολιάζει το δημοσίευμα.

Το 2020, η παραγωγή μειώθηκε κατά 10%, ενώ το εθνικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ ανέβηκε πάνω από 200%, το υψηλότερο στην ευρωζώνη.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές ανησυχούν για το χαμηλό ρεκόρ της Ελλάδας στην εφαρμογή των πολιτικών και την ικανότητά της να κάνει την καλή  χρήση των πόρων  που θα λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» θα σταλεί για τελική έγκριση στις Βρυξέλλες στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Οι αξιωματούχοι θα εξετάσουν τις 2.000 σελίδες της, οι οποίες περιγράφουν λεπτομερώς πώς η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τα 31 δισ. ευρώ από την ΕΕ και άλλα 27 δισ. ευρώ που αναμένονται από επενδυτές τα επόμενα έξι χρόνια.

Η υποβολή είναι το αποκορύφωμα έξι μηνών εργασίας, κατά τη διάρκεια των οποίων Έλληνες αξιωματούχοι πραγματοποίησαν  πάνω  από 100 συναντήσεις με τους ομολόγους τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Το ελληνικό σχέδιο είναι ένα από τα καλύτερα που έχουμε δει μέχρι τώρα», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ. Το σχέδιο, βασισμένο σε μια αναπτυξιακή στρατηγική που σχεδίασε ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης, είναι ένα από τα πιο συνεκτικά σχέδια που υπέβαλαν τα κράτη μέλη, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Η Ελλάδα έπειτα από οκτώ χρόνια κρίσης  παραμένει σε ένα σύστημα «ενισχυμένης εποπτείας» από την Κομισιόν που έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίσει ότι η χώρα θα επιτύχει τους συμφωνημένους στόχους για το έλλειμμα.

Παρόλο που ο τρόπος διαχείρισης της διάσωσης από την Κομισιόν, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα,  δεν ήταν καθόλου δημοφιλής στην Ελλάδα, σχολιάζουν οι FT, ορισμένοι στις Βρυξέλλες πιστεύουν ότι η εμπειρία λειτουργεί τώρα προς όφελος της χώρας.

«Η εμπειρία του προγράμματος βοηθά πολύ», δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος επεσήμανε ότι η Κομισιόν συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές εδώ και πάνω από δέκα χρόνια.

Τα κονδύλια της ΕΕ δίνουν στην Ελλάδα την ευκαιρία να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις που προηγουμένως είχαν υποστεί κακή διαχείριση από τα δημόσια οικονομικά της. Η εφαρμογή του προγράμματος «Ελλάδα 2.0», για παράδειγμα, θα φέρει την εισαγωγή σημαντικών ποσών κεφαλαίου στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το 57% της χρηματοδότησης θα χρησιμοποιηθεί για έργα πράσινης μετάβασης και ψηφιακού μετασχηματισμού. Μεταξύ των προβλεπόμενων μέτρων είναι η δημιουργία υποδομών 5G, η βελτίωση της σύνδεσης των ελληνικών νησιών με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της ηπειρωτικής χώρας, η ψηφιοποίηση των φορολογικών υπηρεσιών και η επανεκπαίδευση ή η «αναβάθμιση» του εργατικού δυναμικού.

Το σχέδιο έρχεται επίσης με έναν φιλόδοξο στόχο αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ κατά 7%  και δημιουργία 180.000 νέων θέσεων εργασίας έως το 2026.

«Το ‘Ελλάδα 2.0’ είναι ένα ολοκληρωμένο, φιλόδοξο και μοντέρνο σχέδιο όσον αφορά τις υποσχέσεις», δήλωσε η Μαρία Δεμερτζή, αναπληρώτρια διευθύντρια του think tank Bruegel . «Παραμένει όμως υπόσχεση, καθώς η εφαρμογή και η απορρόφηση των κονδυλίων της ΕΕ ήταν πάντα ένα ζήτημα. Ελπίζω ότι η Ελλάδα θα τα πάει καλύτερα αυτή τη φορά», αναφέρει στους FT.

Πηγή: naftemporiki.gr