Βραχυκλώνει το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ οίκον το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης των Κτηρίων, που είναι απαραίτητη προυπόθεση προκειμένου να υποβάλλει ο ιδιοκτήτης αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία αναμένεται να ενεργοποιηθεί στις 28 Φεβρουαρίου.

Του Νίκου Γρυλλάκη

Δυο χρόνια περίμεναν οι ιδιοκτήτες το νέο Εξοικονομώ. Θα μπορούσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες να είχαν εγακίρως ενημερώσει τους πολίτες οι οποίοι τώρα εξαναγκάζονται να τρέχουν στο παραπέντε. Αλλο πρόβλημα είναι ο αποκλεισμός από το νέο πρόγραμμα κάθε ακινήτου που έχει ακόμα και την ελάχιστη αυθαιρεσία που δεν έχει νομιμοποιηθεί.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που εκδόθηκαν και δημοσιοποιήθηκαν ήδη σχετικά με τους όρους και προυποθέσεις του νέου προγράμματος, το ΠΕΑ- όπως είναι γνωστό στην αγορά- πρέπει να είναι πρόσφατο, δηλαδή να έχει εκδοθεί μετά τις 27 Νοεμβρίου, τότε που κυρώθηκε ο νέος Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης , δηλαδή ο ΚΕΝΑΚ. Κι αυτό, γιατί προσδιορίζει νέα δεδομένα και παραμέτρους στον έλεγχο που γίνεται στα κτήρια. Αυτό πρακτικά σημαίνει οτι το σύστημα δεν θα δέχεται χιλιάδες ΠΕΑ τα οποία έχουν εκδοθεί για άλλες χρήσεις, όπως είναι η μίσθωση ή η μεταβίβαση του ακινήτου. Τα πιστοποιητικά αυτά έχουν ισχύ για 10 χρόνια, όμως στην περίπτωση του Εξοικονομώ κατ’ οίκον δεν λαμβάνεται υπόψη.

Το θέμα δεν είναι απλό καθώς υποχρεώνονται, όπως φαίνεται να προχωρήσουν εκ νέου σε μια δαπάνη οι ενδιαφερόμενοι για το νέο πρόγραμμα ιδιοκτήτες, χωρίς μάλιστα να είναι βέβαιο οτι η αίτησή τους θα ικανοποιηθεί. Στην περίπτωση που ενταχθούν στο πρόγραμμα, το κόστος του ΠΕΑ καλύπτεται πλήρως, όπως και το κόστος των τεχνικών συμβούλων, δηλαδή των μηχανικών που αναλαμβάνουν να ''τρέξουν'' όλη τη διαδικασία -από το να καταγράψουν τι παρεμβάσεις χρειάζονται , να κλείσουν συμφωνίες με κατασκευαστές, να προωθήσουν την αίτηση για δανειοδότηση από τις Τράπεζες , να εποπτεύσουν τι και πώς υλοποιήθηκε και τέλος να πιστοποιήσουν την ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου.

Όμως, αν η αίτηση δεν εγκριθεί τότε οι ιδιοκτήτες κινδυνεύουν να χάσουν 200 με 250 ευρώ, το λιγότερο, που στοιχίζει το ΠΕΑ. Επιπροσθέτως άλλο εμπόδιο, εκτός από το αν θα γίνει δεκτή η αίτηση -θυμίζουμε οτι θα εφαρμοστεί με σειρά προτεραιότητας και η εφαρμογή θα κλείνει μόλις καλύπτονται από τον αριθμό των δικαιούχων τα διαθέσιμα ανα περιφέρεια κονδύλια-είναι να πιστοποιείται η χαμηλή ενεργειακή απόδοση του ακινήτου, πριν την υποβολή της αίτησης. Κι αυτό προκύπτει μόνο μέσα από τον έλεγχο που θα διενεργεί ο Ενεργειακός Επιθεωρητής. Η ενεργειακή κατάσταση του ακινήτου πρέπει, όπως αναφέρουν οι σχετικές οδηγίες, να το κατατάσσει τουλάχιστον στη βαθμίδα δ.

Πολλοί ιδιοκτήτες, επομένως, ενδέχεται να προβούν στη σχετική δαπάνη της έκδοσης ΠΕΑ και ο ενεργειακός έλεγχος να κατατάξει το ακίνητό τους σε υψηλότερη κλάση. Αυτόματα είναι αποκλεισμένοι από το σύστημα, αλλά θα έχουν πληρώσει τα 200 ή 250 ευρώ στον μηχανικό.
Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που προβληματίζει χιλιάδες ιδιοκτήτες , δυο εβδομάδες πριν ξεκινήσει το νεο Εξοικονομώ.

Τι ισχύει στην Ε.Ε.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες, τα κτίρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αποκτήσουν ενεργειακή ταυτότητα, που πάνω σε αυτήν θα αποτυπώνεται η ενεργειακή κατανάλωση του κτηρίου σε ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο, ανανεώσιμες πήγες ενέργειας. Το ενεργειακό πιστοποιητικό είναι η αποτύπωση της ενεργειακής κατανάλωσης του κτιρίου, η ενεργειακή του ταυτότητα.

Στο πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης αποτυπώνεται η σύγκριση που γίνεται με το ιδεατό κτίριο. Το ιδεατό κτήριο είναι ένα κτίριο ομοίων χαρακτηριστικών και διαστάσεων όπως αυτό θα κατασκευαζόταν σήμερα με τον κανονισμό ΚΕΝΑΚ. Από την σύγκριση αυτή προκύπτει η ενεργειακή κατηγορία. Η κατηγορία Α+ είναι η καλύτερη ενεργειακή κλάση ενώ η κατηγορία Η είναι η πιο ενεργοβόρα κατηγορία ενός κτιρίου. Ενδιάμεσα υπάρχουν οι διαβαθμίσεις Α,Β+,Β,Γ,Δ,Ε,Ζ.