Άνοιξε χθες η πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους στην οποία θα μπορούν να καταφεύγουν τα ευάλωτα νοικοκυριά που θέλουν να προστατεύσουν την πρώτη τους κατοικία, κάνοντας αίτηση για την ένταξη στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

Η ενεργοποίηση της πλατφόρμας γίνεται πριν δημιουργηθεί ο φορέας και η δυνατότητα υποβολής αίτησης για την ένταξη των ευάλωτων νοικοκυριών σε αυτόν ξεκίνησε από χθες, προκειμένου να αποφευχθούν οι περιπτώσεις πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα έως ότου τεθεί σε λειτουργία ο φορέας.

Οι πλειστηριασμοί ακινήτων έχουν ξεκινήσει από τα μέσα Ιουνίου και παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες αποφεύγουν τη ρευστοποίηση ακινήτων χαμηλής αξίας που είναι η πρώτη κατοικία φυσικών προσώπων, η αναμενόμενη αύξηση των πλειστηριασμών από τον προσεχή Σεπτέμβριο μπορεί να συμπαρασύρει σε πλειστηριασμούς ακινήτων νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα. 

Η προστασία της πρώτης κατοικίας μέσω του Φορέα Επαναμίσθωσης Ακινήτων, που σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις θα λειτουργήσει περί τα τέλη του α΄ τριμήνου του 2022, θα συνοδευθεί με ειδικό πρόγραμμα επιδότησης από το Δημόσιο. Δικαίωμα επιδότησης θα έχουν όσοι θεωρούνται ευάλωτοι με βάση την οικονομική τους κατάσταση και το δηλώσουν στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους αποδεχόμενοι να παραχωρήσουν και το ακίνητό τους στον φορέα, όταν αυτός θα δημιουργηθεί. Κάνοντας αίτηση στην πλατφόρμα και εφόσον η περιουσιακή και οικονομική τους κατάσταση τεκμηριώνει τον χαρακτηρισμό τους ως ευάλωτων, τα νοικοκυριά αυτά θα παίρνουν ένα πιστοποιητικό και βάσει αυτού θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης της μηνιαίας δόσης από το Δημόσιο.

Το πρόγραμμα αναμένεται να συμφωνηθεί το επόμενο διάστημα με τις τράπεζες αλλά και τους θεσμούς και να τεθεί σε ισχύ πριν ακόμη από τη σύσταση του φορέα, με στόχο όπως αναφέρεται στην πρόταση που έχουν υποβάλει οι τράπεζες «να γεφυρώσει τη νομοθετική υποχρέωση ένταξης στον φορέα έως την ενεργοποίησή του». Η υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα και η δήλωση ένταξης θα μπορεί να γίνει με ανοιχτή ημερομηνία, όχι όμως την τελευταία στιγμή, δηλαδή λίγο πριν το ακίνητο βγει σε πλειστηριασμό. Αυτό τουλάχιστον προτείνουν οι τράπεζες στην πρόταση που έχουν υποβάλει, με βάση την οποία αιτήσεις ένταξης στην πλατφόρμα δεν θα γίνονται δεκτές 60 ημέρες μετά την ημερομηνία του εγγράφου κατάσχεσης ή τη δημοσίευση της απόφασης με την οποία κηρύσσεται ο ευάλωτος οφειλέτης σε πτώχευση στο ηλεκτρονικό μητρώο φερεγγυότητας. 

Η μηνιαία δόση που θα πληρώνει ο δανειολήπτης τόσο κατά την ενδιάμεση περίοδο, δηλαδή έως την ενεργοποίηση του φορέα, όσο και στη συνέχεια θα προκύπτει με βάση την εμπορική αξία του ακινήτου. Αντίστοιχα, το επίδομα του Δημοσίου θα διαμορφώνεται από τα 70 έως τα 210 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του νοικοκυριού και η χορήγησή του θα προϋποθέτει αφενός ότι το συγκεκριμένο νοικοκυριό έχει χαρακτηριστεί ευάλωτο και αφετέρου ότι θα παραδώσει υποχρεωτικά το ακίνητο στον φορέα. Σε διαφορετική περίπτωση η πρώτη κατοικία δεν προστατεύεται και εκποιείται είτε μέσω αναγκαστικών μέτρων που παίρνει η τράπεζα είτε μέσω δικαστικής πτώχευσης.

Η πρόταση των τραπεζών προβλέπει ότι σε περίπτωση που ο οφειλέτης παραλείψει έστω και μία πληρωμή θα πρέπει να επιστραφούν όλα τα ποσά επιδότησης και επιπλέον ο οφειλέτης θα χάσει το δικαίωμα να ενταχθεί στον φορέα και να προστατεύσει την πρώτη κατοικία του.

Πηγή: kathimerini.gr