Το μεγάλο «ψαλίδισμα» στις αντικειμενικές τιμές φαίνεται τελικά να περιορίζεται στις ακριβές περιοχές, ενώ σε πολλές από τις «μικρομεσαίες» είναι εξαιρετικά πιθανό, η αναπροσαρμογή που έρχεται τις επόμενες εβδομάδες αντί για μειώσεις να φέρει αυξήσεις.

Διαστάσεις τζόγου στην κτηματαγορά; Αυτό φαίνεται να συμβαίνει, χωρίς κανένας να μπορεί να μιλήσει με σιγουριά ποιός θα χάσει και ποιός θα κερδίσει.

Του Νίκου Γρυλλάκη

Λίγο πριν μπεί στην τελική ευθεία η αλλαγή των αντικειμενικών τιμών, στον ορίζοντα προβάλλουν οι «απρόβλεπτοι» παράγοντες που σε αρκετές περιπτώσεις φέρνουν τα πάνω-κάτω, διαμορφώνοντας συνθήκες που ακόμα και οι επαίοντες της αγοράς ακινήτων δεν είχαν υπολογίσει

Το τελευταίο διάστημα για παράδειγμα ξύπνησε το επενδυτικό ενδιαφέρον χιλιάδων αποταμιευτών για αγορά ακινήτων με σκοπό την αξιοποίησή τους μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Η τοποθέτηση δηλαδή σε ακίνητα ποσών από 30.000 έως 100.000 ευρώ προκειμένου μέσω της πλατφόρμας airbnb να εξασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό ετήσιο εισόδημα. Κι αυτό ήδη αποτυπώνεται στη ζήτηση που παρουσιάζεται σε περιοχές όπου οι ξενοδοχειακές μονάδες είναι περιορισμένες και άρα δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες διαμονής.

Περιζήτητα, όπως λένε οι κτηματομεσίτες είναι γκαρσονιέρες και δυάρια σε περιοχές όπου βρίσκονται μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα, σταθμοί Μετρό και κοντά σε Πανεπιστήμια ή ΤΕΙ. Ακόμα σε κεντρικές περιοχές, υπάρχουν ξενοδοχεία, αλλά που δύσκολα μπορούν με οικονομικές τιμές να εξασφαλίσουν σε άνετες συνθήκες διαμονή οικογενειών.

Στο παιχνίδι έχουν μπει και πολλοί ξένοι επενδυτές, μεμονωμένοι ιδιώτες ή εταιρείες οι οποίες ανακαλύπτουν ευκαιρίες κυρίως σε υποβαθμισμένες περιοχές, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σχεδόν από το πουθενά ένα ανταγωνιστικό κλίμα που προσθέτει απρόβλεπτη υπεραξία σε, μέχρι πρότινος, ήσσονος ενδιαφέροντος ακίνητα. Ξαφνικά εμφανίζονται να αποκτούν ενδιαφέρον εγκαταλελειμμένα κτήρια στου Ψυρρή, στο Μεταξουργείο, ακόμα και στην προβληματική περιοχή του Γερανίου .

Ανάλογη εικόνα υπάρχει και σε περιοχές της περιφέρειας, παρότι οι συνθήκες και τα δεδομένα έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά από την Αθήνα.

Οι εκτιμητές έχουν ήδη πιάσει δουλειά και πολύ σύντομα θα παραδώσουν τις προτάσεις τους στο υπουργείο Οικονομικών. Προτάσεις που περιορίζονται στις 10.000 περιοχές όπου ισχύουν οι τιμές ζώνης. Ομως το υπουργείο προκειμένου να διαμορφώσει το νέο ΕΝΦΙΑ θα εξετάσει κι άλλα δεδομένα.

Οπως να προσθέσει περιοχές στις τιμές ζώνης ή να διορθώσει τον τιμοκατάλογο για περιοχές εκτός σχεδίου οι οποίες,σε κοσμοπολίτικους προορισμούς ,έχουν υψηλές εμπορικές τιμές, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις εκείνες που εξασφαλίζεται άδεια δόμησης . Οι παρεμβάσεις αυτές, εφόσον κριθούν αναγκαίες, θα προχωρήσουν στο διάστημα Απριλίου -Μαίου. Οι νέες αντικειμενικές τιμές θα ανακοινωθούν νωρίτερα. Στο τέλος Μαρτίου, καθώς επ’ αυτού υπάρχει δέσμευση στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης. Και μάλιστα θα υπολογίζονται αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου, που σημαίνει οτι για μεταβιβάσεις στο διάστημα Ιανουαρίου -Μαρτίου μπορεί να προκύψουν απαιτήσεις για αναδρομική πληρωμή ή επιστροφή φόρου μεταβίβασης.

Την ίδια ώρα πληροφορίες λένε οτι η ελάχιστη τιμή ζώνης αναμένεται να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 800-850 ευρώ. Αν αυτό συμβεί τότε θα έχουν ανατροπές -προς τα πάνω σε περισσότερους από 70 δήμους και οικισμούς στην Αττική. Οπως σε Αγ. Βαρβάρα, Αιγάλεω, Ίλιον, Καματερό, Νέα Φιλαδέλφεια, Περιστέρι, Πετρούπολη, Ταύρος, Χαϊδάρι, Αρτέμιδα, Αυλώνας, Αχαρνές, Βαρνάβας, Γραμματικό, Κάλαμος, Κιούρκα, Θορικό, Καπανδρίτι, Λαυρεωτική, Μαλακάσα, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Σκάλα Ωρωπού, Πολυδένδρι, Συκάμινο Ωρωπού, Ανω Λιόσια, Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Ερυθρές, Ζεφύρι, Μαγούλα, Μάνδρα, Μέγαρα, Κινέτα, Πάχη Μεγάρων, Νέα Πέραμος, Οινόη, Φυλή.

Άγνωστες παραμένουν επί του παρόντος οι προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών και σε ότι αφορά το συντελεστή εμπορικότητας των καταστημάτων. Θα προχωρήσει σε αλλαγές όπως ζητούν οι εμπορικοί σύλλογοι , αλλά και η Ομοσπονδία των Ιδιοκτητών βλέποντας μειώσεις στις μισθώσεις που φτάνουν ακόμα και το 80%, αλλά και ''λουκέτα'' που προσεγγίζουν το 35 και 40 % σε περιοχές όπως η Πατησίων ή τα Εξάρχεια και σε μεγάλους δήμους της Αττικής όπως η Καλλιθέα ή θα διατηρήσει τους συντελεστές που ισχύουν;