Τη διαβεβαίωση ότι το 2022 η Εθνική Τράπεζα «θα δώσει το μεγάλο βάρος» στην αποφασιστική στήριξη και ενίσχυση των επενδύσεων των επιχειρήσεων έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ιδρύματος, Παύλος Μυλωνάς, με την ευκαιρία των επισκέψεων που πραγματοποιεί σε μεγάλες παραγωγικές μονάδες της Βόρειας Ελλάδας και των συναντήσεων με επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης ενόψει της 85ης ΔΕΘ.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην πολύ σημαντική πρόοδο που έχει πετύχει η τράπεζα στο μέτωπο των κόκκινων δανείων, τα οποία θα μειώσει περαιτέρω μέσα στο 2022, πλησιάζοντας τα επίπεδα των άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών. Όπως είπε, τα «κόκκινα» δάνεια μειώθηκαν στα 4 δισ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, έναντι 15,4 δισ. ευρώ το 2018. Τόνισε, ακόμη, ότι η Εθνική στοχεύει σε λειτουργικά κέρδη 500 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2022, σημειώνοντας απόδοση ιδίων κεφαλαίων 9%.

Ο κ. Μυλωνάς, ως επικεφαλής ομάδας στελεχών της Εθνικής, πραγματοποιεί καθημερινά, μαζί με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας Γκίκα Χαρδούβελη, συναντήσεις με πολλούς επιχειρηματίες, με αφορμή τη ΔΕΘ, της οποίας η Εθνική Τράπεζα είναι ο μεγάλος χορηγός για ακόμη μια χρονιά. Παράλληλα, μέσα από σειρά εκδηλώσεων, που οργανώνει για τους επιχειρηματίες- πελάτες της στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζει τα νέα καινοτόμα προϊόντα που προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους πελάτες, μετά τον επιτυχή ψηφιακό της μετασχηματισμό. Όπως ακόμη, παρουσιάζει τις νέες συμβουλευτικές υπηρεσίες της, «για τις οποίες έχει καλά προετοιμαστεί και είναι έτοιμη να παρέχει, παράλληλα με τις χρηματοδοτήσεις, προς τις επιχειρήσεις. Ειδικότερα για τη συμμετοχή των επιχειρήσεων και τη στήριξη των επενδύσεων τις οποίες σχεδιάζουν να υλοποιήσουν, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

«Τα δύσκολα για την ελληνική οικονομία τελειώνουν»

Στο πρώτο δείπνο προς τους πελάτες της Τράπεζας, χθες, στη Θεσσαλονίκη, ο κ.Χαρδούβελης υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «τα δύσκολα για την ελληνική οικονομία φαίνεται να τελειώνουν. Ξεπερνάμε τα χειρότερα της πανδημίας και αφήνουμε πίσω την εποχή της κρίσης. Γυρίζουμε σελίδα. Και δεν είμαστε μόνοι. Η έξοδος απο την πανδημική κρίση αποτελεί κοινό στόχο όλων των χωρών του πλανήτη. Στην Ευρώπη προσφέρεται άφθονη χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η χώρα μας έχει εξασφαλίσει σημαντικό μερίδιο από το Ταμείο αυτό. Σήμερα η χώρα μας έχει μια τεράστια ευκαιρία να κάνει το μεγάλο αναπτυξιακό άλμα, που θα την απεγκλωβίσει από τα δεσμά της πολυετούς κρίσης. Και αυτό χάρη στη μεταρρυθμιστική πολιτική που ακολουθείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια, τον ψηφιακό και παραγωγικό μετασχηματισμό που πραγματοποιείται στην οικονομία, τη χρηματοδότηση που προσφέρει το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και στην εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας. Η συγκυρία είναι εξαιρετική για την Ελλάδα, αλλά και για τη Θεσσαλονίκη, στην οποία επιλέγουν να δραστηριοποιηθούν εταιρείες όπως η Pfizer».

«Ευκαιρία που παρουσιάζεται κάθε 20 χρόνια»

Στη συνέχεια, ο κ.Μυλωνάς επισήμανε ότι «η Ελλάδα έχει μπροστά της μια ευκαιρία, που παρουσιάζεται κάθε 20 χρόνια. Η χώρα προχωρεί και συνεχίζει με όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές, για να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο. Συνεχίζει να γίνεται πιο ανταγωνιστική και πιο εξωστρεφής. Επιπλέον, υπάρχει και το Εθνικό Ταμείο Ανάκαμψης που θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην αλλαγή της οικονομίας μας. Η Εθνική είναι πανέτοιμη να διαδραματίσει τον εθνικό της ρόλο και να στηρίξει σε αυτή την αναπτυξιακή προσπάθεια τόσο τη χώρα όσο και τους πελάτες της. Θα είμαστε εφεξής ο καλύτερος σύμβουλος των επιχειρήσεων, αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Έχουμε στήσει ήδη μία εξειδικευμένη ομάδα».