Στην αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών κατά δύο βαθμίδες προχώρησε η Moody's, δίνοντας μία σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης στον κλάδο, μετά και τη μεγάλη πρόοδο που έχουν σημειώσει στην εκκαθάριση των ισολογισμών τους, ενώ... διαμήνυσε πως είναι πολύ πιθανό να τις αναβαθμίσει εκ νέου σύντομα.

Συγκεκριμένα, αναβάθμισε την Εθνική Τράπεζα, την Eurobank και την Alpha Bank σε B2 από το Caa1, και την Τράπεζα Πειραιώς σε B3 από Caa2, δίνοντας σε όλες θετικές προοπτικές. Όπως επισημαίνει ο οίκος, οι προοπτικές για τις αξιολογήσεις καταθέσεων και για τις τέσσερις τράπεζες είναι θετικές.

Η σημερινή αυτή κίνηση της Moody’s αντανακλά τη βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών τους στοιχείων και τις φερεγγυότητας καθώς και τις καλές προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση της κερδοφορίας τους, παράγοντες που ασκούν ανοδική πίεση στις αξιολογήσεις τους. Επιπλέον, η αναβάθμιση της αξιολόγησης των καταθέσεων των τραπεζών αντικατοπτρίζει επίσης τις πρόσφατες και επερχόμενες εκδόσεις τίτλων στο πλαίσιο του MREL (ελάχιστη απαίτηση για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις) έως το τέλος του 2025, γεγονός που θα αλλάξει τη δομή των υποχρεώσεων των τραπεζών και θα ενισχύσει τα διαθέσιμα αποθεματικά για την προστασία των καταθετών.

Οι θετικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν την προσδοκία της Moody's ότι οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες θα συνεχίσουν να βελτιώνουν το πιστωτικό τους προφίλ και θα είναι σε καλή θέση να διαχειριστούν κάθε νέο σχηματισμό προβληματικών δανείων ως συνέπεια της πανδημίας του κορονοϊού. Οι αξιολογήσεις θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν τα επόμενα τρίμηνα εάν οι τράπεζες διατηρήσουν τα ισχυρά επίπεδα κεφαλαίων και τη ρευστότητά τους, εφαρμόζοντας πλήρως τα σχέδια μετασχηματισμού τους, μειώνοντας περαιτέρω τα NPEs, και αξιοποιώντας το οικονομικό και πιστωτικό δυναμικό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, το οποίο θα ωφεληθεί σημαντικά από τους πόρου του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 16,2% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και πιθανότατα θα αυξηθεί κατά περίπου 5% κατά μέσο όρο το 2021 και το 2022, παρέχοντας καλές ευκαιρίες στις τράπεζες να αυξήσουν τα δάνεια και να στηρίξουν τα έσοδά τους.

Παρ 'όλα αυτά, όπως αναφέρει ο οίκος, οι αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών εξακολουθούν να περιορίζονται από την ποιότητα του κεφαλαίου τους, λόγω του ύψους των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεις (DTC) στη δομή του κεφαλαίου, καθώς και από την πρόκληση να μειώσουν περαιτέρω τα προβληματικά τους δάνεια και το κόστος κινδύνου, καθώς και να βελτιώσουν την κερδοφορία, περιορίζοντας τα έξοδα και να αυξήσουν τις δραστηριότητές τους.

Πηγή:capital.gr