Εξήντα περίπου δισ. καλούνται να διανείμουν στις επιχειρήσεις μέχρι το 2027 οι ελληνικές τράπεζες που προετοιμάζονται όσο πιο άρτια μπορούν για τη μόχλευση και τη διανομή των πόρων του φουλάρουν οι μηχανές από την πλευρά των τραπεζών για τη λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης.

Από τα 31 δισ. ευρώ τα 12,7 δισ. ευρώ είναι δάνεια ενώ τα υπόλοιπα επιδοτήσεις. 'Ηδη έχουν έρθει 4 δις ευρώ ενώ άλλα 3,5 δισ. ευρώ αναμένεται  να εισρεύσουν ως το τέλος του έτους.

Ομως η ένεση στην οικονομία της χώρας από τους παραπάνω πόρους αναμένεται να λάβει χώρα το 2022 εξού και οι εκτιμήσεις για συνέχιση της ανάκαμψης.

Οι δράσεις 

Προετοιμασμένες επαρκώς είναι οι ελληνικές τράπεζες για όλες τις σημαντικές δράσεις του Ταμείου αφού το κείμενο διαβούλευσης έχει μερικώς και τη σφραγίδα τους. Άλλωστε είναι εκείνες που θα επιλέξουν τελικώς τους επενδυτές οι οποίοι θα μπορούν να πάρουν τα σχετικά κονδύλια.

Οι δράσεις είναι γνωστές αλλά εξειδικεύονται περαιτέρω. Η πράσινη ανάπτυξη η μετάβαση σε μια ψηφιακή κοινωνία, η καινοτομία και η έρευνα  αλλά και επενδυτικά σχέδια οικονομικών κλίμακας μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων είναι οι trendy χρηματοδοτούμενες δράσεις. Επίσης περιλαμβάνονται και  επενδυτικά σχέδια εξωστρέφειας.

Οι  τράπεζες για κάποιες από τις παραπάνω δράσεις προετοιμάζουν εκδόσεις ομολόγων που θα χρηματοδοτήσουν ακριβώς τις δράσεις αυτές.

Κριτήρια επιλεξιμότητας

Η επιλεξιμότητα αφορά τρία σκέλη: το ίδιο το πρόγραμμα, τις δαπάνες του και την εικόνα του επενδυτή.  Το πρώτο και σοβαρό σκανάρισμα αφορά τις τράπεζες και ακολουθεί εκείνο των ειδικών που θα κρίνουν τα προγράμματα αυτά καθ’ αυτά.

Τα πιστωτικά ιδρύματα τουλάχιστον με τις μεγάλες εταιρίες έχουν πραγματοποιήσει επαφές για τα επενδυτικά τους σχέδια και για την επιλεξιμότητα των σχεδίων αυτών. Οι συναντήσεις σταδιακά  επεκτείνονται και σε μικρότερες εταιρείες με διασφαλισμένες κυρίως χρηματοροές.

Παρά το γεγονός αυτό πολλές θα είναι οι επιχειρήσεις που δεν θα πάρουν την αξιολόγηση του επιλέξιμου.

Οι τράπεζες  έχουν να προτείνουν εξαγορές και συγχωνεύσεις με άλλους πελάτες και μέσα από αυτή τη διαδικασία όπως άλλωστε προβλέπεται στο πρόγραμμα να καταστεί εφικτή η επιλογή για τα προγράμματα του Ταμείου.

Μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα τα πιστωτικά ιδρύματα θα έχουν έτοιμες τις λίστες τους και θα πραγματοποιήσουν παρουσιάσεις τόσο στο Υπουργείο όσο και στο ευρύ κοινό και στους πελάτες τους.

Τα κεφάλαια είναι πολλά και θα απαιτηθεί εκστρατεία ενημέρωσης προκειμένου αυτά να καταλήξουν σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι της οικονομίας αλλά κυρίως προκειμένου να απορροφηθούν και να μην αναγκαστεί η Ελληνική Δημοκρατία αλλά και οι τράπεζες που θα ραπορτάρουν σχετικώς, να τα επιστρέψουν.

Στις αρχές Οκτωβρίου εξάλλου την εμφάνισή τους πραγματοποιούν οι θεσμοί για τη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της χώρας. Οι θεσμοί θα έλθουν σε επαφή με τις τράπεζες σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις . Η ατζέντα περιλαμβάνει συζητήσεις τόσο για την πιστωτική επέκταση όσο και για το πως αυτή θα συντελεστεί μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πηγή:naftemporiki.gr