Στροφή αναμένεται να κάνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας σε σχέση με την έξοδο της χώρας στις αγορές μετά τον Αύγουστο του 2018.

Γράφει η ΤΡΑΠΕΖΟκόμος

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ετήσια Εκθεση του διοικητή, που θα δοθεί στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, σε αντίθετη με την Ενδιάμεση Εκθεση του Δεκεμβρίου 2017, θα κάνει σαφή αναφορά στο «μαξιλάρι ασφαλείας» ( buffer) χωρίς ωστόσο να υποχωρεί από την άποψη που είχε διατυπώσει πριν από δύο μήνες για την ανάγκη προληπτικής πιστωτικής γραμμής.

Μπορεί η στροφή να μην είναι 180ο, ωστόσο η …διόρθωση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη καθώς στην Ενδιάμεση Εκθεση δεν υπήρχε αναφορά στην απόφαση του Eurogroup για το «μαξιλάρι» γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης και δημιούργησε τριβές και στο εσωτερικό της ΤτΕ.

Έτσι, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή τη φορά, στην Ετήσια Έκθεση, που θα πρέπει να εγκριθεί από το Γενικό Συμβούλιο της ΤτΕ που συνεδριάζει σήμερα, θα υπάρχει αναλυτική αναφορά στο «μαξιλάρι» αλλά και στην προληπτική πιστωτική γραμμή.

Ο διοικητής στην Εκθεση του που θα παρουσιαστεί στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΤτΕ τη Δευτέρα, θα αναφέρεται στην πρόοδο του προγράμματος προσαρμογής καθώς και στη θετική επίδραση που είχε στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και στη ρευστότητα η ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης.

Σε ότι αφορά την τραπεζική αγορά που κινείται σε ρυθμούς stress test, ο Γ.Στουρνάρας αναμένεται να στείλει μήνυμα αισιοδοξίας αλλά και εγρήγορσης καθώς οι καταθέσεις κινούνται ανοδικά, η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον ΕLA περιορίστηκε ωστόσο η πρόκληση μείωσης των «κόκκινων» δανείων παραμένει μεγάλη, αν και η πρόοδος είναι ικανοποιητική.