«Όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις έχουν εφαρμοστεί και τα δύο προαπαιτούμενα που απομένουν και αφορούν το Ελληνικό και τους πλειστηριασμούς, αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες», επισήμανε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε «καμία αντιπαράθεση» με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο Μάριο Ντράγκι ερωτηθείς κατά τη διάρκεια ακρόασης που είχε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων στην Ευρωβουλή, σχετικά με δημοσίευμα του γερμανικού Τύπου που σημείωνε ότι κατά το περασμένο Eurogroup, o επικεφαλής της ΕΚΤ αμφισβήτησε την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, αλλά και αν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τέταρτο πρόγραμμα, ο Μ. Ντράγκι είπε ότι κάτι τέτοιο «δεν είναι σωστό» και ότι δεν υπήρξε «κάποια αντιπαράθεση».

«Υπήρχε μια παρουσίαση που αφορούσε τα κόκκινα δάνεια και την ανάγκη μείωσης τους μέσω ηλεκτρονικών πλειστηριασμών», ανέφερε, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει κάνει «πολλά» και ότι απομένουν «κάποιες ενέργειες» που θα ολοκληρωθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Αναρμόδια η ΕΚΤ για το εάν η Ελλάδα χρειάζεται νέο πρόγραμμα

Σε ό,τι αφορά στο τέταρτο πρόγραμμα, είπε πως «δεν είναι δουλειά του προέδρου ΕΚΤ», να εξετάσει κάτι τέτοιο, αλλά των κρατών-μελών, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Ο κ. Τσακαλώτος είπε το ίδιο. Το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις από τον Τύπο», κατέληξε.

Σε ερώτηση από τον αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη αν είναι στο ίδιο μήκος κύματος με τους Σεντένο, Μοσκοβισί, Ρέγκλινγκ, και τους οίκους αξιολόγησης, ή έχει μια πιο απαισιόδοξη εκτίμηση, ως ΕΚΤ απάντησε: «Όχι, όχι, δεν είμαι απαισιόδοξος! Όλες οι συμφωνηθείσες δράσεις έχουν εφαρμοστεί, με εξαίρεση δυο προαπαιτούμενα που ολοκληρώνονται αρχές Μαρτίου».

Απαντώντας στην ερώτηση, ο πρόεδρος της ΕΚΤ είπε: «Όχι δεν είμαι απαισιόδοξος. Όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις έχουν εφαρμοστεί και τα δύο προαπαιτούμενα που απομένουν και αφορούν το Ελληνικό και τους πλειστηριασμούς αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες».

Αρχές Μαρτίου η αξιολόγηση των e-πλειστηριασμών

Επιπλέον ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι ιδίως στο ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών απαιτείται μια αξιολόγηση από τους θεσμούς, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η απρόσκοπτη και χωρίς γεωγραφικούς αποκλεισμούς εφαρμογή τους. Τέλος, σημείωσε ότι τα θεσμικά όργανα αναμένεται να το εξετάσουν κατά τις αρχές Μαρτίου, οπότε θα είναι διαθέσιμες κάποιες συμπληρωματικές πληροφορίες.