Μάιο «κλείνει» η αξιολόγηση και Ιούνιο ολόκληρη η συμφωνία, συμπεριλαμβανομένης και της περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, βάσει της κοινής στόχευσης Αθήνας και θεσμών.

Του Γιάννη Αγουρίδη

«Όλα τα κομμάτια του παζλ θα έχουν συμπληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο», εκτίμησε χθες ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, εξερχόμενος της πρώτης συνάντησης των επικεφαλής των θεσμών με στελέχη της κυβέρνησης.

Από εκεί και πέρα, την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος επαφών κυβέρνησης και δανειστών στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης και έως τότε στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν εντοπιστεί τα προβλήματα «τεχνικής φύσης», όπως σημείωσε το ίδιο στέλεχος, στη λίστα των 88 προαπαιτούμενων ώστε να μπορέσουν να επιλυθούν.

Ζήτημα το Δημόσιο

Επισημαίνεται πως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα προαπαιτούμενου με προβλήματα είναι η τοποθέτηση νέων μόνιμων γενικών γραμματέων και διευθυντών όπου αναμένεται πως θα χρειαστεί αρκετός χρόνος.

Το ίδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε μετά την πρώτη συνάντηση με τους δανειστές πως αυτό που επιχειρείται στην τρέχουσα φάση είναι να καταγραφούν όλες οι δυσκολίες των προαπαιτούμενων με στόχο η τέταρτη αξιολόγηση να έχει κλείσει τον Μάιο και τον Ιούνιο να υπάρξει η λεγόμενη «παγκόσμια συμφωνία» και για το χρέος.

Αναφορικά με την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ η ίδια πηγή θεώρησε το ζήτημα λήξαν, εκφράζοντας βεβαιότητα ότι η εκταμίευση θα γίνει μέσα στον Μάρτιο, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι δεν έχει συζητηθεί ούτε το ζήτημα των αντικειμενικών αξιών, ούτε ευρύτερα το δημοσιονομικό.

Σήμερα αναμένονται περισσότερες συζητήσεις τεχνικού χαρακτήρα ενώ πυκνό πρόγραμμα επαφών αναμένεται την Τετάρτη.

Επίσημα το χρέος την 1η Μάρτη

Εν τω μεταξύ, διεξάγεται και η συζήτηση της επιπλέον ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, με την επόμενη επίσημη συνάντηση για το θέμα να αναμένεται την 1η Μαρτίου, οπότε και αναμένεται να συνεδριάσει το EWG επί του θέματος, ενώ από ελληνικής πλευράς αναμένεται να συμμετάσχει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Σε αυτή τη συνεδρίαση θα συζητηθούν για πρώτη φορά τα αποτελέσματα της μέχρι στιγμής συζητήσεων για την ελάφρυνση του χρέους, με προοπτική μέχρι το Eurogroup στις 12 του επόμενου μήνα, οι υπουργοί Οικονομικών να αρχίσουν να καθορίζουν το πλαίσιο.

Σε αυτό αναμένεται να προσδιοριστούν σενάρια ελάφρυνσης του χρέους, στη βάση της γαλλικής πρότασης για σύνδεση των παρεμβάσεων στο χρέος με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

Μία από τις δυνατότητες είναι η εξαγορά του χρέους του ΔΝΤ από τον ESM κάτι το οποίο θα "ρίξει" το επιτόκιο ενός ποσού ύψους κοντά στα 11 δισ. από το 3,8% στο 1,5%.

Επίσης, μια από τις σκέψεις είναι να συνδέονται το ύψος της αποπληρωμής τόκων και τοκοχρεολυσίων για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας με την ανάπτυξη του κάθε έτους.

Η πορεία προς την έξοδο

Από εκεί και πέρα, θα βρεθεί ξανά στο επίκεντρο ο ρόλος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Το ζήτημα θα απασχολήσει την Εαρινή Σύνοδο του Ταμείου στις 20-22 Απριλίου στην Ουάσιγκτον.

Η πορεία τόσο της 4ης αξιολόγησης όσο και των διαπραγματεύσεων για το χρέος και τη μεταμνημονιακή εποπτεία θα απασχολήσουν το Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Σε τελική ανάλυση, τέταρτη αξιολόγηση, διαπραγματεύσεις για το χρέος, μεταμνημονιακό πλαίσιο πρέπει να «κλειδώσουν» στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στις 21 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για ψήφιση των συμφωνιών στα εθνικά κοινοβούλια πριν από τις θερινές διακοπές.