Εκτιμούμε ότι έως αύριο, Τρίτη, θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ, δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός ανέφερε ότι το 80% των πολιτών θα πληρώσουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ, το 13% θα πληρώσει τον ίδιο και ένα μικρό ποσοστό, περίπου 7 με 8%, θα πληρώσει αυξημένο ΕΝΦΙΑ, στις περιοχές που καταγράφεται μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

«Ενώ δηλαδή ο πλούτος των πολιτών αυξάνει, η συνολική φορολόγηση του πλούτου του μειώνεται ακόμη περισσότερο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την πορεία της οικονομίας, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι θα υπάρξουν κάποιες αναταραχές φέτος, ωστόσο η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 3,1%. Χαρακτήρισε ικανοποιητική την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ωστόσο υπογράμμισε ότι το σημαντικότερο πρόβλημα θα είναι ο πληθωρισμός, ο οποίος εκτίμησε ότι θα ανέλθει στο 5,6%, υψηλότερος δηλαδή από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Από την μέχρι τώρα εκκαθάριση περίπου 600.000 φορολογικών δηλώσεων, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι ένα πολύ μικρό κομμάτι επιβαρύνεται φέτος.

Τέλος, ερωτηθείς για την επενδυτική βαθμίδα, ανέφερε ότι είναι κάτι το εφικτό και η κυβέρνηση αγωνίζεται για την επίτευξή της το 2023, ενώ ανακοίνωσε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία θα συζητηθεί στο Eurogroup στις 16 Ιουνίου, όπου και θα ληφθεί η απόφαση.