Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχουν λόγοι για να κηρύξει η Ρωσία αδυναμία πληρωμών του χρέους της, σε μια περίοδο που η χώρα δυσκολεύεται να καταβάλει τις πληρωμές των τόκων στους κατόχους ομολόγων λόγω των κυρώσεων που της έχει επιβάλει η Δύση.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επέκρινε τις κυρώσεις, εξαιτίας των οποίων έχουν παγώσει σχεδόν τα μισά συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας, επειδή «ωθούν την Ρωσία σε μια τεχνητή αθέτηση πληρωμών του χρέους».

Ωστόσο παρά τις δυτικές κυρώσεις, η ηγεσία της Ρωσίας εκτιμά πως η εθνική οικονομία θα δει άλμα στα κέρδη της από τις εξαγωγές ενέργειας, όπως προέβλεψε την Δευτέρα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Με το επίπεδο των τιμών που καθιερώθηκε ως αποτέλεσμα των πολιτικών της Δύσης, δεν έχουμε υποστεί δημοσιονομικές απώλειες», δήλωσε ο Λαβρόφ μιλώντας σε σταθμό της τηλεόρασης των Σέρβων της Βοσνίας, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. «Αντιθέτως, φέτος θα αυξήσουμε σημαντικά τα κέρδη από την εξαγωγή των ενεργειακών πόρων μας», υποστήριξε.