Ύφεση 15,1% κατέγραψε η οικονομία της Ουκρανίας για το α' τρίμηνο του 2022 σε ετήσιο επίπεδο, εν μέσω του πολέμου στη χώρα από τη Ρωσία που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε η η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Το ΔΝΤ αναμένει ότι η πτώση του ΑΕΠ θα είναι πολύ σημαντικότερη, φτάνοντας το 35% φέτος. Ακόμη πιο απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Σέρχι Μαρτσένκο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο στα μέσα Μαΐου, όπου έκανε λόγω για υποχώρηση «κατά 45-50%».

Ο πληθωρισμός τον Μάιο έφτασε το 18% σε ετήσια βάση.

Οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, κυρίως τα βασικά είδη, όπως το ρύζι (+14,3%), τα φρούτα (11,5%), τα ψάρια, τα δημητριακά, τα λαχανικά και τα ζυμαρικά (αύξηση από 3,2 έως 5,9%). Η τιμή των αυγών από την άλλη, μειώθηκε κατά 21,2%.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας της Ουκρανίας ο πληθωρισμός μπορεί να φτάσει το 20% στα τέλη του έτους. Στις 2 Ιουνίου η Κεντρική Τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιο από το 10% στο 25%, σε μια προσπάθεια να ανακόψει τον καλπάζοντα πληθωρισμό και να προστατεύσει το χρίβνια, το εθνικό νόμισμα, από τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου.