Σαφώς βελτιωμένο οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα διαπίστωσε μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών η κα. Sabina Dziurman εκπρόσωπος EBDR για Ελλάδα και Κύπρο που δραστηριοποιείται στη χώρα από τον Οκτώβριο του 2015.

Πέραν της εμπλοκής της στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης με το ΤΑΙΠΕΔ, η εκπρόσωπος της EBDR φέρεται πρόθυμη να συνεργαστεί και με άλλους φορείς για άλλες ιδιωτικοποιήσεις. «Πρόκειται για διαδικασία ανταγωνιστική και επωφελή για τον ελληνικό λαό», δήλωσε η ίδια που τόνισε ότι βρίσκεται στη χώρα προκειμένου να συνδράμει στην αξιοποίηση των επιχειρηματικών ικανοτήτων ώστε να οδηγηθεί σε ανάκαμψη η ελληνική οικονομία.

Φωτακίδης/ CVC Capital Partners: Επενδύσεις 7 εκατ. ευρώ στο Ιασώ

Είμαστε χαρούμενοι με τις επενδύσεις μας και ας είναι ακόμα αρχή είπε ο Άλεξ Φωτακίδης συνέταιρος της CVC Capital Partners Αγγλία, αναφερόμενος στην εμπλοκή του fund που εκπροσωπεί σε δύο νοσοκομεία της χώρας (Metropolitan και ΙΑΣΩ General).

Η εξαγορά αυτή αποτέλεσε αμυντική κίνηση αλλά το γεγονός ότι έχουμε επαναλάβει το εγχείρημα στο παρελθόν, σε χώρες όπως η Ισπανία, ήταν υπέρ μας. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας εξαγοράς διήρκησε επτά μήνες και με εξαίρεση τους τελευταίους τρεις μήνες, το αρχικό στάδιο ήταν πρωτόγνωρο λόγω πολυπλοκότητας του ελληνικού συστήματος.

Προτείνει συγχώνευση μικρών και μεσαίεων επιχειρήσεων

Αποκάλυψε ότι η εταιρεία έχει ήδη δεσμεύσει 7 εκατ. ευρώ που θα κατευθυνθούν σε επενδύσεις στο ΙΑΣΩ που θα αφορούν μεταξύ άλλων και σε εξοπλισμό του νοσοκομείου. Το περιθώριο κέρδους των εταιρειών στην Ελλάδα είναι σαφές ότι είναι μικρό και μοναδική λύση είναι το πιο ανταγωνιστικό φορολογικό περιβάλλον που θα ευνοήσει την επιχειρηματικότητα. Παράλληλα, τόνισε ότι ο μεγάλος όγκος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων πρέπει να συγχωνευθούν προκειμένου να διευκολυνθούν οι ξένες επενδύσεις.

Επενδυτικες δομές

Οι χαμηλές αποτιμήσεις στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη και την Αμερική και το υψηλό επίπεδο μόχλευσης των εταιρειών αποτελούν βασικό εμπόδιο για την ανάπτυξη της χώρας, τόνισε ο κ. Γιώργος Λόγκος managing partner Alantra Greece. Θα πρέπει να δημιουργηθούν επενδυτικές δομές και μοντέλα που θα ταιριάζουν στην Ελλάδα.

Σπυρόπουλος/ Oaktree Capital Management LLP: Η Ελλάδα διαθέτει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα

Η παραγωγικότητα στην Ελλάδα δεν έχει απτά κέρδη και προκειμένου να προσελκύσει η χώρα επενδύσεις άμεσα, θα πρέπει να χαλαρώσουν οι χρηματοδοτικοί όροι των τραπεζών, σημείωσε ο Σπύρος Σπυρόπουλος σύμβουλος Oaktree Capital Management LLP, Αγγλία. Η χώρα διαθέτει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και παρά τα προβλήματα που παρουσιάζει, η ζήτηση παραμένει αυξημένη. Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι η βιώσιμη ανάπτυξη του ΑΕΠ με τη συμμετοχή όλων των φορέων και οι συγχωνεύσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες με τα σημερινά τους μεγέθη δεν αποτελούν δέλεαρ για ξένους επενδυτές.