Η νέα, μεγάλη, επιτάχυνση στην άνοδο του πληθωρισμού, κατά 12,1% τον Ιούνιο από 11,3% τον Μάιο έχει ένα πολύ κρίσιμο επί μέρους χαρακτηριστικό: τροφοδοτείται από την πορεία των τιμών στα καύσιμα, σε υπηρεσίες (κυρίως μεταφορών) που συνδέονται με αυτά, στη διαμονή αλλά και σε βασικά είδη διατροφής, αλλά και «συγκρατείται» από την πολύ μεγάλη αποκλιμάκωση που προσέφερε στο σύνολο του μήνα η (προσωρινή εκ του αποτελέσματος) μείωση της τιμής του φυσικού αερίου και κατ' επέκταση το κόστος του ρεύματος.

Για ένα μεγάλο μέρος του Ιουνίου η διεθνής τιμή του αερίου διατηρούνταν στα 85 περίπου ευρώ η κιλοβατώρα. Μετά άρχισε το νέο ράλι που συνεχίζεται ακόμη, με την τιμή του και την Παρασκευή να διαμορφώνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα για 4η συνεχή εβδομάδα: κοντά στα 180 ευρώ η κιλοβατώρα. Ο λόγος για μία κύμανση που προκαλεί εντεινόμενους φόβους εντός και εκτός συνόρων και για την πορεία των τιμών αλλά και για το πως θα στηριχθεί η αγορά και η κοινωνία.

Τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία των τιμών ανά είδος και υπηρεσία δείχνουν πως το φυσικό αέριο ανατιμήθηκε τον Ιούνιο κατά 117,7% σε σχέση με πέρυσι, αλλά τον Μάιο η άνοδος ήταν κατά 172,7%. Και ανάλογα ο ηλεκτρισμός είχε άνοδο 70,4% έναντι 80,2% τον Μάιο.

Όσο για το σε ποια είδη και υπηρεσίες κατεγράφη τον Ιούνιο η μεγαλύτερη επιτάχυνση στην άνοδο των τιμών, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν πως στις πτήσεις εξωτερικού, η άνοδος τιμών τον Ιούνιο σε σχέση με πέρυσι ήταν 69,3% έναντι 29,9% τον Μάιο. Έπεται σε δυναμική ανόδου η μεταφορά επιβατών με ταξί λόγω της αλλαγής κομίστρου (32,9% από μηδενική αλλαγή πριν), η βενζίνη (46,8% από 37,2%), το πετρέλαιο κίνησης (51,2% από 42%), και ακολουθούν είδη διατροφής, κυρίως δημητριακά, πίτες, γαλακτοκομικά αλλά και γραφική ύλη. Ο κλάδος ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία είχε άνοδο τιμών 27,7% από 22,2% τον Μάιο.

Τα είδη και οι υπηρεσίες με την πιο μεγάλη άνοδο

Όσο για τα είδη διατροφής με την πιο μεγάλη μεταβολή (οι τιμές γενικά στο κλάδο διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά αυξήθηκαν κατά 12,6), είχαν τα έλαια, το αλεύρι και άλλα δημητριακά, η ζάχαρη, το ελαιόλαδο, τα πουλερικά, το ψωμί, τυριά, ζυμαρικά, αρνί και κατσίκι, θαλασσινά, λαχανικά κλπ. Δηλαδή κυρίως πολύ βασικά είδη διατροφής που «κτυπούν» το καλάθι της νοικοκυράς».

Αλλά ο σκληρός «πυρήνας» της ακρίβειας παραμένει η ενέργεια με το φυσικό αέριο, το ρεύμα και τα καύσιμα που παρασύρουν όλον τον κλάδο μεταφορών. Στις πιο μεγάλες ανατιμήσεις περιλαμβάνεται και η διανομή, αλλά και τα αυτοκίνητα και ο κλάδος του θεάματος.