Η ελληνική οικονομία ενδέχεται να αναπτυχθεί περισσότερο από το αναμενόμενο, καθώς οι τουρίστες επιστρέφουν στη χώρα σε μεγαλύτερους αριθμούς, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι ανάπτυξη «3,2% είναι το βασικό μας σενάριο στην Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά αυτό βασίζεται στην υπόθεση ότι τα έσοδα από ταξίδια, από αυτό που ονομάζουμε τουρισμό, θα είναι το 80% των εσόδων του 2019». Συμπλήρωσε ότι «φαίνεται ότι θα είναι κοντά στο 100%. Άρα το 3,2% ίσως βρίσκεται στο χαμηλότερο άκρο των προβλέψεων».

Ο τουριστικός τομέας είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα και ο κλάδος αντιπροσωπεύει περίπου το 1/5 της οικονομίας της και περισσότερες από το 1/4 των θέσεων εργασίας. Ενώ μια κρίση κόστους ζωής σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές έχουν περικόψει ορισμένες δαπάνες, τα ταξίδια στο εξωτερικό έχουν αποδειχθεί εξαίρεση και οι τουρίστες συρρέουν στην Ελλάδα.

Η χώρα βρίσκεται επίσης σε καλύτερη κατάσταση από ορισμένους από τους ομολόγους της στην ευρωζώνη, όσον αφορά την απειλή της Ρωσίας να διακόψει τις παραδόσεις ενέργειας. Η Ελλάδα πιθανότατα θα αποφύγει την ύφεση ακόμα και εάν οι αποστολές φυσικού αερίου σταματήσουν εντελώς, είπε ο Γιάννης Στουρνάρας.

«Η Ελλάδα έχει αρκετά διαφορετικές πηγές φυσικού αερίου, υγροποιημένου φυσικού αερίου - έχει κάνει τις προετοιμασίες της εδώ και πολλούς μήνες», είπε ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης. Μια πλήρης διακοπή θα σήμαινε ότι «ο ρυθμός ανάπτυξης πέφτει πολύ, αλλά δεν γίνεται αρνητικός», είπε. «Δεν θα πέσουμε σε ύφεση», συμπλήρωσε.