Η πίεση και από τους δανειστές για να σταματήσει το «πάρτι» της φοροδιαφυγής στη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων εξαναγκάζει πλέον το υπουργείο Οικονομικών να επιταχύνει τα βήματα του προκειμένου να ενεργοποιηθεί «εδώ και τώρα» η ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα δηλώνονται όλα τα ακίνητα που αξιοποιούνται μ αυτόν τον τρόπο.

Η τάση των βραχυχρόνιων μισθώσεων έγινε μόδα, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για το real estate. Ολοι, ωστόσο, αγωνιούν, για την διάρκεια και την εξέλιξη. Μέσα σε 2 χρόνια έχουν έρθει τα πάνω-κάτω...

Του Νίκου Γρυλλάκη

Η ΑΑΔΕ που έχει τον πρώτο λόγο για τον έλεγχο όλης αυτής της δραστηριότητας βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση Πληροφοριακών Συστημάτων με στόχο η πλατφόρμα αυτή να ενεργοποιηθεί μέσα στο μήνα .

Η εξέλιξη αυτή έρχεται τη στιγμή που ανοίγει ένας μεγάλος κύκλος δραστηριοτήτων που αμέσως ή εμμέσως συνδέεται με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Στην αγορά πολλαπλασιάζονται οι εταιρείες που αναλαμβάνουν με ποσοστά επί των μισθώσεων να διαχειρίζονται τα ακίνητα, από την καταχώριση στις πλατφόρμες μέχρι την εξυπηρέτηση των πελατών, αλλά και τη φροντίδα του ακινήτου.

Υπογράφουν είτε συμβόλαια υπεκμίσθωσης, είτε ανάθεσης της διαχείρισης -ακόμα και μ΄αυτόν τον τρόπο τα έσοδα του ιδιοκτήτη μπορεί να είναι αυξημένα από 50% έως και 100% σε σχέση με τα όσα θα εισέπραττε μέσω της κλασικής μίσθωσης.

Μαζί με τις εταιρείες διαχείρισης ανοίγουν δουλειές και για τις ασφαλιστικές εταιρείες, στις οποίες πλέον σπεύδουν μαζικά οι ιδιοκτήτες που μισθώνουν τα ακίνητα τους μέσω airbnb, αν και στη συμφωνία με τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες περιλαμβάνεται και το κόστος αποκατάστασης ζημιών.

Μια ακόμα επιχειρηματική δραστηριότητα που συνδέεται με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι αυτή της εστίασης. Δεκάδες καταστήματα εστίασης έχουν εξασφαλίσει πελατεία από το airbnb. Αναλαμβάνουν να καλύπτουν τους διαμένοντες στα δωμάτια ή τα διαμερίσματα του airbnb με πρωινά ή άλλα γεύματα και είναι χαρακτηριστική η περίπτωση καταστήματος στο Κολωνάκι το οποίο εξυπηρετεί σε καθημερινή βάση 280 διαμερίσματα βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Ανατροπή το τελευταίο διάστημα και στην κτηματαγορά.Ο θόρυβος που έχει προκληθεί οδηγεί χιλιάδες μικροαποταμιευτές να αναζητούν δυάρια και γκαρσονιέρες προκειμένου να αξιοποιήσουν ποσά από 30.000 έως 50.000 ευρώ.

Μόνο που διαπιστώνουν πλέον ότι το πλήθος των διαθέσιμων σε αυτές τις τιμές ακινήτων που υπήρχε σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως το κέντρο της Αθήνας έχει εξαφανιστεί. Ό,τι διαθέσιμο υπάρχει, σε κατάσταση που να προσφέρεται για αξιοποίηση, πωλείται σε διπλάσιες ή ακόμα και τριπλάσιες τιμές από τις περυσινές.

Ανοίγει κύκλος δραστηριότητας και για τις τράπεζες, αφού πολλοί καταφεύγουν στον τραπεζικό δανεισμό.

Ο περιορισμός των διαθέσιμων ακινήτων έχει σε πολλές περιπτώσεις επαναφέρει και τα ''κλασικά'' ενοίκια διαμερισμάτων στις προ κρίσης τιμές.

Σε κάποιες περιοχές της Αττικής, όπως για παράδειγμα στη Νέα Σμύρνη, το Χαλάνδρι, το Μαρούσι, τα Βριλήσσια και την Αγία Παρασκευή, βρέθηκαν σε υψηλή ζήτηση διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων, εμβαδού 80 - 90 τ.μ., ηλικίας έως 20 ετών τα μηνιαία μισθώματα κυμαίνονται μεταξύ 400 - 500 ευρώ.

Στο κέντρο της Αθήνας και κοντά στην Ομόνοια ή το Σύνταγμα προτιμώνται διαμερίσματα 1 - 2 δωματίων, πλήρως ανακαινισμένα ανεξαρτήτου ηλικίας, επιφάνειας 40 - 70 τ.μ., με το ενοίκιο να διαμορφώνεται σε 350 - 450 ευρώ.

Επίσης σε περιοχές όπως ο Κορυδαλλός ή Νίκαια) τα διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων βρίσκονται στο ρετιρέ της ζήτησης με τα ενοίκια να διαμορφώνονται γύρω στα 350 ευρώ το μήνα.

Στις περιοχές των Βορείων Προαστίων, Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Φιλοθέη ζητούνται μεζονέτες μονοκατοικίες εμβαδού άνω των 150τ.μ., 20ετίας, με τιμές ενοικίων 1.000 έως 1.200 ευρώ, ενώ στις πλέον ακριβές περιοχές .

Οι φορολογούμενοι που εκμισθώνουν κατοικίες για σύντομο χρονικό διάστημα μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η φορολογική νομοθεσία το εισόδημα από βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών φορολογείται με την κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων, δηλαδή για εισόδημα έως 12.000 ευρώ με 15%, από 12.000 έως 35.000 με 35% και από 35.000 ευρώ και πάνω με συντελεστή 45%. Με αυτή την κλίμακα φορολογείται η εκμίσθωση των κατοικιών και η παροχή της υπηρεσίας των κλινοσκεπασμάτων.

Εφόσον ο εκμισθωτής προσφέρει και άλλες υπηρεσίες, πχ. εστίαση και άλλα τότε οι υπηρεσίες αυτές φορολογούνται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή με συντελεστή από 22 έως και 45%.

Η ενεργοποίηση της πλατφόρμας σημαίνει:

-Εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής.
-Yποβολή της Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής ανά μισθωτή.
-Καταχώριση στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής στοιχείων
Παράλειψη εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής ή
μη εμφανής αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο Μητρώο
κατά την ανάρτηση στις ψηφιακές πλατφόρμες,
επιφέρει πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ, ενώ για κάθε διαμονή που δεν θα δηλώνεται εντός 24ωρών από την αναχώρηση του πελάτη η Εφορία θα ζητά το διπλάσιο ποσό απ αυτό που εισέπραξε ο ιδιοκτήτης.