Από την ερχόμενη Δευτέρα και επί τρεις συνεχόμενες εβδομάδες θα ανοίγει σταδιακά, για ισάριθμες ομάδες περιοχών, το ηλεκτρονικό σύστημα για την υπαγωγή των ενδιαφερομένων στο πρόγραμμα Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον, που “μπλόκαρε” χθες καθιστώντας τελικά ανέφικτη την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Σταδιακά και ανά περιοχές θα ενεργοποιείται το ηλεκτρονικό σύστημα του επιδοτούμενου προγράμματος εξοικονόμησης στις κατοικίες για να “αντέξει” την πολύ μεγάλη συμμετοχή, σημειώνοντας νέα καθυστέρηση.

Ο υπουργός ΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης, μετά από σχετική σύσκεψη, αποφάσισε να “παγώσει” -από χθες στις 5.30 το απόγευμα- η διαδικασία υποβολής αιτήσεων και να ενεργοποιηθεί εκ νέου, ως εξής:

-Δευτέρα, 19 Μαρτίου για Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία και Δυτική Ελλάδα.
-Δευτέρα, 26 Μαρτίου για Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία, Ιόνιο, Βόρειο Αιγαίο και Κρήτη.
-Μ. Δευτέρα, 2 Απριλίου για Αττική και Νότιο Αιγαίο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ημερομηνίες αυτές αφορούν στην έναρξη του “ανοίγματος” της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία και θα παραμείνει ανοιχτή για την υποβολή αιτήσεων μέχρι την εξάντληση των κεφαλαίων του προγράμματος ανά Περιφέρεια και έως τις 31.12.2021, όπως προβλέπεται.

Η επιλογή των περιοχών έγινε με βάση την κατανομή των πόρων του προγράμματος στις Περιφέρειες αλλά και τον βαθμό του ενδιαφέροντος για ένταξη, κάτι που φαίνεται άλλωστε από τον παραπάνω σχεδιασμό με την πολυπληθέστερη Αττική να “ανοίγει” τελευταία.

Πάντως, τα στοιχεία που καταχωρήθηκαν μέχρι χθες στις 5.30μμ θα παραμείνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε να αξιοποιηθούν κανονικά στη συνέχεια, προκειμένου να μην απαιτείται νέα καταχώρισή τους όταν ανοίξει το σύστημα.

Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι κανένας χρήστης δεν είχε ολοκληρώσει χθες την υπαγωγή του στο πρόγραμμα, δηλαδή δεν έφτασε μέχρι το σημείο να πάρει αριθμό πρωτοκόλλου, κάτι που σημαίνει ότι στην παρούσα φάση δεν τίθεται θέμα τήρησης σειράς προτεραιότητας (δεδομένου ότι αποτελεί όρο του προγράμματος).

Αν και η μετάθεση της ενεργοποίησης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας συνιστά νέα καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος, ωστόσο, η παράταση και η σταδιακή έναρξη υπήρξε αίτημα που έθεσε στο ΥΠΕΝ το ΤΕΕ, το οποίο και χαιρέτισε την απόφαση.

Στο μεταξύ, από το υπουργείο ανακοινώθηκε χθες ότι θα υπάρξουν διαθέσιμα επιπλέον κονδύλια, στην περίπτωση που η ζήτηση υπερβεί την προσφορά, μια πρακτική που ακολουθείται σε πολλά προγράμματα του ΕΣΠΑ, από το οποίο χρηματοδοτείται και το Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ.

Βάσει των στοιχείων του ΥΠΕΝ, έως χθες το απόγευμα 17.000 νοικοκυριά διέθεταν το προαπαιτούμενο, για υπαγωγή στο πρόγραμμα, Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), όποτε οι διαθέσιμοι πόροι θεωρούνται υπέρ-αρκετοί. Σημειώνεται ότι ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε πάνω από το 50% της χρηματοδότησης, που συνολικά ανέρχεται σε 250 εκατ και υπολογίζεται ότι αντιστοιχεί στην επιδότηση τουλάχιστον 30.000 νοικοκυριών.