Όπως έχει γράψει εδώ και καιρό το bigbusiness.gr, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα κάτσει σε ένα τραπέζι με τους θεσμούς τον ερχόμενο Μάιο, προκειμένου να εκτιμήσουν τη δημοσιονομική κατάσταση του 2019…

Του Γιάννη Αγουρίδη

Σε αυτή τη συζήτηση τρία είναι τα πιθανά σενάρια:

Να υπάρξει κοινή εκτίμηση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019, οπότε θα εφαρμοστούν οι περικοπές 1% των συντάξεων και τα αντίστοιχα αντίμετρα.

Το δεύτερο σενάριο είναι το πλεόνασμα να κινηθεί στην περιοχή του 2,5% με 3,5%, οπότε θα "κοπούν" και τα "ισόποσα" αντίμετρα, ενώ θα εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων.

Το τρίτο σενάριο περιλαμβάνει την εκτίμηση για πρωτογενές πλεόνασμα στην περιοχή του 1,5%-2,5%, οπότε τα αντίμετρα παύουν να ισχύουν, ενώ θα υπάρξει "ισόποση" (έως 1% δημοσιονομικά) μείωση του αφορολογήτου ούτως ώστε να επιτευχθεί το απαραίτητο πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ φυσικά θα υπάρξει και η προβλεπόμενη μείωση στις συντάξεις.

Ωστόσο στην κυβέρνηση θεωρούν ότι δε θα υπάρξει ζήτημα, κάτι το οποίο εκφράστηκε χθες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο οποίος απέδωσε την εκτίμηση αυτή τόσο στην καλή εκτέλεση του προυπολογισμού του 2017, η οποία συνεχίζεται και το 2018, όσο και στη στάση του ΔΝΤ, η οποία έχει αλλάξει επί τα βελτίω, αναφορικά με τις προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία, ανεβάζοντας τον πήχη του πλεονάσματος στο 2,8%.

Είναι γεγονός ότι το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε τα 6,8 δισ. το 2017, κάτι το οποίο δείχνει ότι θα υπάρξει carry over και φέτος, αλλά και του χρόνου, ενώ τα χθεσινά στοιχεία του προυπολογισμού δείχνουν διπλάσια υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο πρώτο δίμηνο του 2018.

Σε κάθε περίπτωση, αρμόδια πηγή ανέφερε στο "bigbusiness.gr" πως η κυβέρνηση δεν ανησυχεί για όποια απόφαση κι αν λάβει το ΔΝΤ, προσθέτοντας πως αν δε συμφωνεί με τις εκτιμήσεις Ευρωπαίων και Ελλήνων, τότε μπορεί να μη συμμετάσχει στο πρόγραμμα

Ο ρόλος του ΔΝΤ

Τις επόμενες εβδομάδες θα βρεθεί στο επίκεντρο ο ρόλος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Το ζήτημα θα απασχολήσει την εαρινή σύνοδο του Ταμείου στις 20-22 Απριλίου στην Ουάσιγκτον.

Η πορεία τόσο της τέταρτης αξιολόγησης όσο και των διαπραγματεύσεων για το χρέος και τη μεταμνημονιακή εποπτεία θα απασχολήσουν το Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Σε τελική ανάλυση, τέταρτη αξιολόγηση, διαπραγματεύσεις για το χρέος μεταμνημονιακό πλαίσιο πρέπει να «κλειδώσουν» στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 21 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο. Οπότε δε μένει πολύς χρόνος...