Σε μαζικές εξαγορές δασικών εκτάσεων που καλλιεργούνται προχωρούν οι αγρότες στις περιοχές που αναρτώνται οι δασικοί χάρτες, προκειμένου να διατηρήσουν το δικαίωμα εκμετάλλευσης και επιδότησης.

Όπου δεν προχωρήσουν οι αγρότες σε αίτηση εξαγοράς ή παραχώρησης και συνεχίσουν να καλλιεργούν αυτές τις εκτάσεις κινδυνεύουν να αντιμετωπιστούν με όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο συνέπειες ως καταπατητές δημόσιας γης και να βρεθούν μπροστά στο ενδεχόμενο να επιστρέψουν κοινοτικές ενισχύσεις.

Του Νίκου Γρυλλάκη

Οι αιτήσεις εξαγοράς αφορούν έως τώρα εκτάσεις που υπερβαίνουν τις 200.000 στρέμματα. Με δεδομένο δε, ότι υπολείπεται προς ανάρτηση δασικών χαρτών για το 69% της χώρας, εκτιμάται ότι πάνω από 1 εκατομμύριο στρέμματα που εμφανίζονται ως δασικές εκτάσεις, αλλά εδώ και δεκαετίες αποτελούν αγροτική γη, θα εξαγορασθούν από τους τους αγρότες. Οι δασικοί χάρτες έφτασαν και στις περιοχές της Αττικής όπου υπάρχουν αμφισβητούμενες εκτάσεις εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων. Η αρχή έγινε από περιοχές της Δυτικής Αττικής και ακολουθεί τον Απρίλιο η Ανατολική. Σ αυτές τις δυο περιφερειακές ενότητες εκατοντάδες αγρότες αναμένεται να προχωρήσουν σε αιτήσεις εξαγοράς.

Το δικαίωμα της εξαγοράς της παραχώρησης διευρύνεται και σε καλλιεργούμενες εκτάσεις στις περιοχές Νατούρα, υπό την προυπόθεση οτι η συγκεκριμένη χρήση προυπήρχε της οριοθέτησης των προστατευόμενων περιοχών.

Η δυνατότητα για εξαγορά εκτάσεων δασικού χαρακτήρα, που εκχερσώθηκαν για γεωργική εκμετάλλευση πριν από την 11η Ιουνίου 1975 έχει παραταθεί έως τις 8 Αυγούστου 2018. Η προθεσμία αυτή αφορά περιοχές που έχουν αναρτηθεί δασικοί χάρτες.

Θυμίζουμε ότι για όλες τις περιπτώσεις έχουν μειωθεί τα κόστη εξαγοράς ή αλλαγής χρήσης, δεν απαιτείται υποβολή αντίρρησης και μπορεί να αξιοποιηθεί η ρύθμιση των 100 δόσεων.

Σε δημόσια δάση και δασικές εκτάσεις, το αντάλλαγμα χρήσης υπολογίζεται στο 20% της καθοριζόμενης αξίας τους, από 50% που ίσχυε στο παρελθόν (μείωση 60%).

Σε ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις υπολογίζεται στο 12,5% της καθοριζόμενης αξίας τους, αντί 30% πριν (μείωση 58,33%) ενώ σε δημόσιες χορτολιβαδικές, βραχώδεις ή πετρώδεις στο 15% της καθοριζόμενης αξίας τους, από 40% (μείωση 62,5%).

Για τις εκτάσεις που άλλαξαν χρήση από δάσος σε αγρό από το 1975 έως το 2007 υπάρχει πρόσθετη επιβάρυνση, της τάξης του 10%, που θα καλύπτει τη «δαπάνη αναδάσωσης». Έτσι, πραγματικά κόστη διαμορφώνονται σε 30%, 22,5% και 25%, αντίστοιχα.

Τι πληρώνουν οι αγρότες; Ας δούμε,μερικά παραδείγματα υπολογισμού του κόστους εξαγοράς ή απόκτησης χρήσης εκτάσεων δασικού χαρακτήρα, που καλλιεργούνται, με υπόθεση αξίας 600 ευρώ/στρέμμα τόσο για την αντικειμενική όσο και γι' αυτήν του δάσους.

Κόστος έγκρισης επέμβασης (χρήση) για καλλιέργεια που ξεκίνησε πριν από το 1975 σε δημόσιες εκτάσεις δασικού χαρακτήρα.

Παλιές διατάξεις: Δεν υπήρχε δυνατότητα απόκτησης μόνο της χρήσης. Ο καλλιεργητής όφειλε να αιτηθεί την εξαγορά με 500 €/στρ.
Νέες διατάξεις: 120 €/στρ. σε 100 δόσεις
Μείωση κόστους: 76%

Κόστος έγκρισης επέμβασης (χρήση) για καλλιέργεια που ξεκίνησε πριν από το 1975 σε ιδιωτικές εκτάσεις δασικού χαρακτήρα:

Παλιό καθεστώς: 180 €/στρ. εφάπαξ για τη χρήση
Νέες διατάξεις: 75 €/στρ. σε 100 δόσεις
Μείωση κόστους: 58,3%

Κόστος χρήσης για καλλιέργεια μετά το 1975 έως το 2007 σε δημόσιες εκτάσεις δασικού χαρακτήρα:

Παλιές διατάξεις: 921,25 €/στρ. σε 100 δόσεις
Νέες διατάξεις: 180 €/στρ. σε 100 δόσεις
Μείωση κόστους: 80,5%

Κόστος χρήσης για καλλιέργεια μετά το 1975 έως το 2007 σε ιδιωτικές εκτάσεις δασικού χαρακτήρα:

Παλιές διατάξεις: 801,25 €/στρ. σε 100 δόσεις
Νέες διατάξεις: 135 €/στρ. σε 100 δόσεις
Μείωση κόστους: 83,2%

Εξαγορά έκτασης για καλλιέργεια που ξεκίνησε πριν από το 1975 σε δημόσιες εκτάσεις δασικού χαρακτήρα:

Παλιές διατάξεις: 500 €/στρ. (τα 200 € για κυριότητα σε τέσσερις δόσεις, τα 300 € εφάπαξ).
Νέες διατάξεις: 270 €/στρ. σε 100 δόσεις
Μείωση κόστους: 46%

Οποιος αιτείται εξαγορά θα χρειαστεί να υποβάλλει στο Δασαρχείο:

Αίτηση εξαγοράς
Τοπογραφικό διάγραμμα με συντεταγμένες κορυφών, βασιζόμενες στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΓΣΑ 87)
Αποδεικτικό χρήσης της έκτασης προ του 1975
Για τη χρήση ( έγκριση επέμβασης) χρειάζονται :
Αίτηση χρήσης (έγκριση επέμβασης)
Τοπογραφικό διάγραμμα με συντεταγμένες κορυφών, βασιζόμενες στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΓΣΑ 87).

Για την υποβολή αίτησης ατελώς για την υπαγωγή σε προφανές σφάλμα του δασικού χάρτη όπως για παράδειγμα τον χαρακτηρισμό ως δάσους ανέκαθεν γεωργικής καλλιέργειας, λόγω αδιαμφησβήτητου σφάλματος στη φωτοερμηνεία, τότε απατείται:

Υποβολή ατελώς αίτησης πρόδηλου σφάλματος μέσω της ειδικής εφαρμογής που υπάρχει στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα της ΕΚΧΑ ΑΕ, http://www.ktimatologio.gr
και υποβολή ατελώς αίτησης πρόδηλου σφάλματος απευθείας στη Διεύθυνση Δασών.