Από σήμερα ξεκινά εκ νέου η λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος για την κατάθεση αιτήσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ, για την πρώτη γεωγραφική ομάδα ενδιαφερομένων, σε πέντε Περιφέρειες της χώρας, κι αναμένεται να ομαλοποιηθεί πλέον η κατάσταση και να προχωρήσει κανονικά η διαδικασία για τα ωφελούμενα νοικοκυριά.

Εν αναμονή σήμερα της εξομάλυνσης των προβλημάτων ώστε να «τρέξει», επιτέλους, το επιδοτούμενο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας για τα νοικοκυριά.

Ειδικότερα, από σήμερα 19/3, διαδοχικά, η ηλεκτρονική πλατφόρμα επανενεργοποιείται στη βάση τριών γεωγραφικών ζωνών, ως εξής:

-19 Μαρτίου για: Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία και Δυτική Ελλάδα.
-26 Μαρτίου για: Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία, Ιόνιο, Βόρειο Αιγαίο και Κρήτη.
-2 Απριλίου για: Αττική και Νότιο Αιγαίο.

Οι ημερομηνίες αυτές αφορούν στην έναρξη του “ανοίγματος” της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία και θα παραμείνει ανοιχτή για την υποβολή αιτήσεων όπως προβλέπεται, δηλαδή έως ότου καλυφθεί ο προϋπολογισμός κάθε Περιφέρειας.

Επίσης, τα στοιχεία που έχουν ήδη καταχωρηθεί, θα παραμείνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε να αξιοποιηθούν κανονικά στη συνέχεια.

Πάντως, δεδομένου του «μπλοκαρίσματος» που προκάλεσε την περασμένη Τρίτη ο τεράστιος όγκος των εισόδων που επιχειρήθηκε να γίνουν στο σύστημα, κανένας χρήστης δεν έχει ολοκληρώσει την υπαγωγή στο πρόγραμμα, ενώ μέχρι το πρώτο στάδιο επιλεξιμότητας έχουν προχωρήσει την αίτησή τους 335 ενδιαφερόμενοι από όλες τις Περιφέρειες της χώρας -οπότε δεν τίθεται σε αυτή τη φάση θέμα σειράς προτεραιότητας.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει λόγος να βιαστούν οι ενδιαφερόμενοι για την είσοδό τους στην πλατφόρμα και σίγουρα δεν έχει νόημα η είσοδος ενδιαφερομένων από διαφορετικές Περιφέρειες, από εκείνες για τις οποίες ενεργοποιείται το σύστημα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη δέσμευση του υπουργού ΠΕΝ υπάρχει επάρκεια των πόρων κι εφόσον χρειαστεί θα εξασφαλιστούν και επιπρόσθετα κονδύλια για την κάλυψη όλων των ωφελούμενων νοικοκυριών. Μέχρι την ενεργοποίηση της πλατφόρμας, την περασμένη Τρίτη, 17.700 νοικοκυριά είχαν εκδώσει το απαιτούμενο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), οπότε οι ενδιαφερόμενοι που έχουν ήδη προετοιμαστεί είναι λιγότεροι από 20.000, δηλαδή ούτε οι μισοί από τους τουλάχιστον 40.000 ωφελούμενους για τους οποίους επαρκούν οι διασφαλισμένοι πόροι χρηματοδότησης.