(upd)Μικρή μείωση παρουσίασαν οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των εκκρεμών επιστροφών φόρου, τον Ιανουάριο, φτάνοντας τα 3,1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μικρή μείωση κατά 167 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τα 3,302 δισ. είχαν διαμορφωθεί στο τέλος Δεκεμβρίου.

Του Γιάννη Αγουρίδη

Όπως αναφέρεται στα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την αγορά από δημόσιους φορείς αντιστοιχούσαν σε 2,443 δισ. ευρώ, έναντι 2,537 δισ. ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου. Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθούν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου, οι οποίες περιορίστηκαν επίσης και διαμορφώθηκαν σε 692 εκατ. ευρώ στα τέλη Ιανουαρίου, έναντι 765 εκατ. ευρώ στα τέλη της περασμένης χρονιάς.

Τα μεγαλύτερα ποσά αφορούν τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, με υποχρεώσεις 1,432 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 532 εκατ. αφορούν τον ΕΟΠΥΥ.
Από εκεί και πέρα, ενώ οι οφειλές των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης ανήλθαν σε 225 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου, από 223 εκατ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου.

Επίσης, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των νοσοκομείων μειώθηκαν τα 326 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου από 486 εκατ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου. Ακόμη, τα χρέη των λοιπών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου μειώθηκαν στα 348 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου, από 301 εκατ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου.

Οι επόμενες δόσεις μέχρι το μηδενισμό

Το Eurogroup με βάση τις επιδόσεις πληρωμών έως τον Ιανουάριο από το υπουργείο Οικονομικών, έχει εγκρίνει ήδη την επόμενη εκταμίευση ποσού 500 εκατ. ευρώ για ληξιπρόθεσμα χρέη. Το ποσό αυτό αποτελεί μέρος της επόμενης δόσης των 5,7 δισ. ευρώ, η εκταμίευση της οποίας αναμένεται μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα.

Στη συνέχεια, τον Απρίλιο αναμένεται η εκταμίευση 1 δισ. ευρώ επίσης για πληρωμές ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, δεδομένου ότι η εξόφληση θα κυλά με τους δέοντες ρυθμούς, όπως και το πρόγραμμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι μέχρι τη λήξη του τρίτου προγράμματος του ESM στις 20 Αυγούστου, θα πρέπει να έχει μηδενιστεί το απόθεμα των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου.