«Αιχμές» με βασικό ζήτημα την ανάγκη ή μη πιστοληπτικής γραμμής μετά τη λήψη του τρίτου προγράμματος του ESM αντάλλαξαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας σε ειδική εκδήλωση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας όπου παρουσιάστηκε μελέτη του ΙΟΒΕ για τη χρηματοδότηση του νέου αναπτυξιακού προτύπου.

Του Γιάννη Αγουρίδη

«Μου είπαν να μην πω τίποτα για τον Στουρνάρα για να φύγουν οι δημοσιογράφοι. Μπορεί βέβαια να τα πω, αφού φύγουν» σημείωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην έναρξη της τοποθέτησής του γελώντας, με το Γιάννη Στουρνάρα να απαντά «Δεν θα υπάρχει δράμα, μπορούν να φύγουν οι κάμερες».

Κόντρα και για τις συναιτεριστικές τράπεζες

Και τα «καρφιά» συνεχίστηκαν, όταν ο Ευκλείδη Τσακαλώτος; σημείωσε ότι «θα πρέπει να εξετάσουμε το ρόλο που μπορούν να παίξουν οι μη συστημικές τράπεζες», δηλαδή συνεταιριστικές και αναπτυξιακές και το διοικητή της ΤτΕ να τονίζει «Διαφωνώ με τις συνεταιριστικές τράπεζες, απέτυχαν στην Ελλάδα».

Η κατάσταση... οξύνθηκε όταν το θέμα αφορούσε την επόμενη μέρα των μνημονίων με τον υπουργό Οικονομικών να απευθύνεται (γελώντας ξανά) στο Γιάννη Στουρνάρα, λέγοντας «Θα τρίζουν τα κόκκαλα των καθηγητών σου» , δηλώνοντας κάθετα αντίθετος με την προσέγγιση του διοικητή της ΤτΕ. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε πως η αποταμίευση ιδίως για μια χώρα με ύφεση όπως η Ελλάδα είναι αποτέλεσμα των επενδύσεων. «Γι’ αυτό μου αρέσει ο Ευκλείδης, είναι ρεαλιστής. Δεν τα πιστεύει, αλλά τα υπερασπίζεται» απάντησε ο Γ. Στουρνάρας, ενώ αντιπαρατέθηκαν και σε σχέση με τη χρήση της ακίνητης περιουσίας.

«Αν δεν κάνουμε κτηματολόγιο και χρήσεις γης, δεν κάνουμε τίποτα» τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ για να τον διακόψει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για να τονίσει: «Μα τα κάνουμε! Έχεις μείνει πίσω».

Από εκεί και πέρα, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι στο καλύτερο σενάριο, τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους θα μας μετατρέψουν από μια χώρα με υπερβολικό χρέος, σε μια κανονικά υπερχρεωμένη χώρα», για να προσθέσει με νόημα ότι «δεν είναι βιώσιμη η ευρωζώνη με τέτοια χρέη».

Διαβάστε ακόμη: