«Στη βάση των πληροφοριών που έχουμε από τους Θεσμούς, θεωρούμε ότι οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση (της τέταρτης δανειακής δόσης) έχουν εκπληρωθεί»: δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Ντένις Κόλμπεργκ.

Ο κ. Κόλμπεργκ απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, σχετικά με την σημερινή δήλωση του Κρίστιαν Ντυρ, αναπληρωτή επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Φιλελευθέρων (FDP) στην Handelsblatt, ότι το κόμμα του δεν θα υπερψηφίσει την εκταμίευση στην αρμόδια Επιτροπή, επειδή η Ελλάδα δεν εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις δήλωσε ότι: «Το θέμα της Ελλάδας βρισκόταν και στην ημερήσια διάταξη του τελευταίου Eurogroup. Εκεί οι Θεσμοί επιβεβαίωσαν ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα, τα οποία είναι απαραίτητα για την εκταμίευση. Πάνω σε αυτή την βάση ενημερώσαμε το Κοινοβούλιο και θα ενημερώσουμε τώρα και την Επιτροπή Προϋπολογισμού, και κατόπιν τούτου η Επιτροπή Προϋπολογισμού θα εκφράσει την άποψή της στο θέμα. Εμείς πάντως θεωρούμε, στην βάση των πληροφοριών, που έχουμε από τους Θεσμούς, ότι οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση έχουν εκπληρωθεί».

Την εισήγηση πάντως του Eurorgoup για την εκταμίευση αναμένεται να ακολουθήσουν και τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).

Παράλληλα, η Επιτροπή Προϋπολογισμού της Ομοσπονδιακής Βουλής έδωσε «πράσινο φως» για την εκταμίευση 6,7 δισ. ευρώ ως βοήθεια για την Ελλάδα, όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Η χρηματοδότηση αποτελεί μέρος του τρίτου πακέτου βοήθειας ύψους 86 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, το οποίο αποφασίστηκε το 2015, σύμφωνα με το τηλεγράφημα.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς μπορεί πλέον να συμφωνήσει για την εν λόγω πληρωμή στο Συμβούλιο Διοικητών του ΕΜΣ, όπου εκπροσωπούνται οι 19 χώρες του ευρώ από τους υπουργούς Οικονομικών τους, σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.