Αρχίζουν από την ερχόμενη εβδομάδα να «πέφτουν» στην αγορά τα πρώτα χρήματα του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον και αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 δισ. μετά και την ανακοίνωση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος ότι το ποσό θα διπλασιαστεί.

Του Νίκου Γρυλλάκη

Οι πρώτες εγκρίσεις αιτήσεων σε 5 περιφέρειες της χώρας αντιστοιχούν σε παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης με κόστος πάνω από 250 εκατομμύρια ευρώ που προέρχονται από τους εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, αλλά και από τις εκταμιεύσεις δανείων ή προσωπικών κεφαλαίων των δικαιούχων.

Εγκρίθηκαν 11.181 αιτήσεις και αναμένονται άλλες 10.000 στις περιφέρειες που ακόμα δεν έκλεισε η πλατφόρμα για την υποβολή νέων αιτήσεων ή την οριστικοποίηση όσων έχουν υποβληθεί. Αυτό σημαίνει ότι ήδη το 50% των δικαιούχων έχει σχεδόν καλυφθεί. Το πρόγραμμα, όπως είχε αναφερθεί, μπορεί να καλύψει έως και 40.000 νοικοκυριά, αριθμός που μπορεί να αυξηθεί αν εξευρεθούν πρόσθετοι πόροι, κάτι για το οποίο κινητοποιούνται τα συναρμόδια υπουργεία διαπιστώνοντας το απίστευτο ενδιαφέρον που υπάρχει. Τα χρήματα που έχουν δεσμευτεί είναι 350 εκατομμύρια ευρώ και μαζί με τα δάνεια και τα ιδιωτικά κεφάλαια φτάνουν στα 500 εκατ. ευρώ.

Όπως είπε μιλώντας στο Σκάι ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αναζητήσει από προγράμματα της ΕΕ και από εθνικούς πόρους άλλα 350 εκατ. ευρώ και με τον τραπεζικό δανεισμό και την ιδιωτική χρηματοδότηση να διατεθούν συνολικά πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Λόγος για τον οποίο ο υπουργός Περιβάλλοντος κάλεσε τους ενδιαφερόμενους πολίτες που έχουν ξεκινήσει την υποβολή αιτήσεων ακόμα και στις περιοχές που «κλείδωσαν» δηλαδή την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Δυτική Ελλάδα να οριστικοποιήσουν τις αιτήσεις καταλαμβάνοντας θέση επιλαχόντος. Οι επιλαχόντες θα ενταχθούν στο πρόγραμμα όταν εξασφαλισθεί με την αύξηση των διαθεσίμων πόρων η συνέχεια του προγράμματος.

Τα 500 δισ. ευρώ που είναι ήδη εξασφαλισμένα και τα άλλα τόσα αναμένεται να δώσουν σημαντική «πνοή ζωής» σε τουλάχιστον 200.000 με 300.000 επαγγελματίες που εμπλέκονται με τουλάχιστον 20 με 30 επαγγελματικούς χώρους. Επαγγελματίες, προμηθευτές και τεχνίτες οι οποίοι από το 2010, όταν ξεκίνησε η κρίση, ζουν υπό συνθήκες οριακής δοκιμασίας. Τα ποσά που θα διοχετευτούν στην αγορά ενδέχεται να αυξηθούν σημαντικά εφόσον οι ιδιοκτήτες ακινήτων αξιοποιήσουν και τα κίνητρα που δίνει ο νέος νόμος για την τακτοποίηση αυθαιρέτων.

Ωφελημένοι αναμένεται να βγουν από το νέο πρόγραμμα όσοι εμπλέκονται, μεταξύ άλλων με τζάμια, κουφώματα, μονώσεις, τέντες, ηλιακούς θερμοσίφωνες, κλιματιστικά, φωτοβολταϊκά, λέβητες, καυστήρες, κατασκευαστές σκίαστρων κ.ά. Επίσης εγκαταστάτες, τεχνικοί και μηχανικοί, καθώς για κάθε παρέμβαση ενεργειακής αναβάθμισης χρειάζεται τεχνική έκθεση από ενεργειακό επιθεωρητή. Οι ενεργειακοί επιθεωρητές που αναλαμβάνουν την έκδοση των πιστοποιητικών, τυχόν μελέτες, αλλά και την κατάρτιση του τεχνικού φακέλου και τις επαφές με την τράπεζα και τους προμηθευτές εξασφαλίζουν για κάθε ακίνητο έως και 1000 ευρώ.

Σημαντικά κερδισμένες από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» φυσικά θα είναι και οι τράπεζες που συνδέονται με τη χρηματοδότηση της αγοράς.

Αλλάζει το τοπίο και στην κτηματαγορά καθώς, αν διπλασιαστούν οι πόροι του προγράμματος, περισσότερα από 80.000 ακίνητα τα οποία σήμερα είναι, λόγω της ποιότητάς τους, απαξιωμένα θα αναβαθμιστούν και θα αποκτήσουν ακόμα και διπλάσια εμπορική αξία καθώς με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν μειώνουν από 40 έως και 70% τις δαπάνες των ιδιοκτητών τους για θέρμανση και δροσισμό. Εξασφαλίζουν δε στους ενοίκους διαφορετική ποιότητα διαμονής.