Σήμα κινδύνου για την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας στέλνει η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), εκφράζοντας φόβους για ενδεχόμενες αποφάσεις που θα επιβαρύνουν το κόστος ενέργειας των καταναλωτών.

Φόβους για τις επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα της βαριάς βιομηχανίας από το ενδεχόμενο να ενταχθεί η χρέωση προμηθευτή για τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ, στο ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας εκφράζουν οι βιομηχανικοί καταναλωτές.

Σε επιστολή της προς τον υπουργό ΠΕΝ, Γ. Σταθάκη, την οποία κοινοποιεί και στον αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ι. Δραγασάκη, καθώς και στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Α. Χαρίτση, και στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, η ΕΒΙΚΕΝ αναφέρεται στο θέμα της Πρόσθετης Χρέωσης Εκπροσώπων Φορτίου του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ (ΠΧΕΦΕΛ) που σύμφωνα με το αναθεωρημένο μνημόνιο προβλέπεται πλήρης αντικατάστασή της έως το τέλος του έτους με κάποια νέα χρέωση. 

Αναφέρει ότι η μείωση των τιμών στις χονδρεμπορικές αγορές ενέργειας εξαιτίας της διείσδυσης των ΑΠΕ αποτελεί κοινό τόπο στην Ευρώπη και στον κόσμο, όμως, πουθενά αυτό δεν έχει οδηγήσει σε παρόμοιες στρεβλωτικές παρεμβάσεις, όπως συμβαίνει στην ελληνική αγορά, που σημαντικό μέρος του κόστους στήριξης των ΑΠΕ επιχειρείται να περάσει ως ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας. Οι ρυθμίσεις αυτές, σημειώνει, υπονομεύουν ευθέως την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας καθώς αυξάνουν τελικά το κόστος για τους καταναλωτές.

Θεωρεί μάλιστα ιδιαίτερα ανησυχητικό για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας “να θεωρείται πως οποιοδήποτε τυχόν μελλοντικό έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ θα εξακολουθεί να μετακυλίεται στην αγορά, δηλαδή στους καταναλωτές, ως δήθεν ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας, όπως συμβαίνει σήμερα”.

Σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ, η πρόσθετη χρέωση μετακυλίεται στα τιμολόγια ως κόστος ενέργειας και θα ακυρώσει την εφαρμογή του προταθέντος από την Ελλάδα μηχανισμού ελάφρυνσης των βιομηχανιών εντάσεως ενέργειας από την επιπρόσθετη χρέωση που συνδέεται με την στήριξη των ΑΠΕ, οδηγώντας αρκετές ιστορικές βιομηχανίες της χώρας σε άμεσο κλείσιμο.

Επισημαίνει μάλιστα ότι είναι “προφανής η πίεση από συντεχνιακά συμφέροντα να παγιωθεί η πρόσθετη χρέωση εκπροσώπων φορτίου εντασσόμενη στο σκέλος της ανταγωνιστικής χρέωσης ενέργειας, ενώ σαφώς αποτελεί ρυθμιζόμενη χρέωση, που έχει θεσπιστεί πρωτίστως για την στήριξη των ΑΠΕ”. Κάτι τέτοιο, συνεχίζει, θα είναι πισώπλατο χτύπημα στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας, τη στιγμή που αποτελεί εθνικό στόχο η επανεκκίνησή της και καταλήγει δηλώνοντας την πλήρη αντίθεση της Ένωσης σε κάθε τέτοια προσπάθεια.