Την αισιοδοξία του για την πορεία της οικονομίας εξέφρασε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, που χαρακτήρισε το 2018 ως έτος ορόσημο για την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα. Τι είπε για την προληπτική γραμμή στήριξης και τα capital controls.

Σε ομιλία του για την 25χρονη επέτειο της Accenture στην Ελλάδα ο κ. Γιάννης Στουρνάρας προέβλεψε ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό που ενδεχομένως θα υπερβεί το 2%. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για τη βελτίωση της αξιοπιστίας της χώρας προκειμένου να κατορθώσει να επιστρέψει στις αγορές κατά τρόπο διατηρήσιμο μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών μπορεί να επιτευχθεί με:
• Την έγκαιρη ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης που θα σηματοδοτήσει το τέλος του προγράμματος
• Την οριστικοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος από την πλευρά των εταίρων μας
• Την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων μετά το τέλος του προγράμματος
• Την ενίσχυση του αποθέματος με νέες εκδόσεις ομολόγων σε συνδυασμό με τις εκταμιεύσεις του ESM

Ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε ότι είναι κρίσιμο να αποσαφηνιστούν οι όροι της εποπτείας την οποία θα υφίσταται η χώρα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος καθώς και το κατά πόσο θα υπάρχει προληπτική γραμμή στήριξης. Υπεραμύνθηκε της ανάγκης να υπάρχει προληπτική γραμμή για τη χώρα καθώς όπως είπε μία τέτοια εξέλιξη θα συνέβαλε στην ομαλή χρηματοδότηση των τραπεζών από τις αγορές με δεδομένη τη χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας. Ιδιαίτερα μάλιστα στην περίπτωση που οι διεθνείς χρηματοπιστωτικές συνθήκες επιδεινωθούν.

Αναφορικά με τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος υποστήριξε ότι θα πρέπει να αρθούν πλήρως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον προσεχή Αύγουστο.