Εντός των ημερών ανοίγει το TAXIS για να «υποδεχτεί» τις φορολογικές δηλώσεις 6 εκατομμυρίων φορολογούμενων για τα εισοδήματα του 2017.

Οι φετινές φορολογικές δηλώσεις δεν παρουσιάζουν μεγάλες αλλαγές σε σχέση με πέρυσι καθώς οι διαφορές περιορίζονται στην κατάργηση της έκπτωσης του φόρου για ιατρικές, φαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, αλλά και τις αλλαγές που υπάρχουν στον τρόπο κατοχύρωσης του δικαιώματος ετήσιας έκπτωσης φόρου.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για τα ετήσια εισοδήματα έως 20.000 ευρώ από μισθούς, συντάξεις ή από αγροτικές δραστηριότητες προβλέπεται έκπτωση φόρου από 1.900 έως 2.100 ευρώ.

Συγκεκριμένα ανάλογα με το εισόδημα που ο φορολογούμενος απέκτησε το 2017 για να έχει έκπτωση φόρου θα πρέπει να έχει κάνει ηλεκτρονικές συναλλαγές ίσες με ποσοστό:

-10% του ετήσιου εισοδήματός του εφόσον αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ.

-10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ και 15% επί του υπερβάλλοντος ποσού εφόσον το ατομικό του εισόδημα ανέρχεται σε 10.001 έως και 30.000 ευρώ.

-10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ, 15% επί των επόμενων 20.000 ευρώ και 20% επί του υπερβάλλοντος ποσού εφόσον το ετήσιο εισόδημά του ξεπερνά τις 30.000 ευρώ.

Οσοι δεν κατάφεραν να καλύψουν το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό των δαπανών με πλαστικό χρήμα θα κληθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο, ο οποίος προσαυξάνεται κατά το ποσό που προκύπτει από τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού, πολλαπλασιαζόμενης με συντελεστή 22%.

Σημειώνεται ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι 70 ετών και άνω, τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, οι φορολογικοί κάτοικοι της ΕΕ ή του Ε.Ο.Χ. που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικού χρήματος.

Ωστόσο, θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσεις αποδείξεις για τις αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών και να δηλώσουν το ποσό των δαπανών με αποδείξεις στον κωδικό 049-050 του Ε1.

Η παγίδα

Το κοινωνικό μέρισμα που χορηγήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο αποκάλυπτε ότι 1,95 εκατομμύρια φορολογούμενοι δήλωσαν ότι είναι φιλοξενούμενοι. Σε πολλές περιπτώσεις αποδείχθηκε ότι οι φιλοξενούμενοι ήταν… μαϊμού, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που έχασαν το κοινωνικό μέρισμα.

Τώρα, η ΑΑΔΕ ζητά από τους φορολογούμενους μέσω του εντύπου Ε1 να δηλώσουν αν φιλοξενούν στην κατοικία τους πρόσωπα που είναι υπόχρεα σε φορολογική δήλωση εκτός εκείνων που δηλώνονται στον πίνακα 8, είναι δηλαδή εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου.