Σήμερα αναμένεται να δημοσιοποιήσει το ΔΝΤ την εξαμηνιαία έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία, οπότε θα υπάρξει μία πρώτη εικόνα για την εκτίμηση της πορείας του ελληνικού ΑΕΠ.

Του Γιάννη Αγουρίδη

Θεωρείται η πλέον σημαντική ανακοίνωση δεδομένου ότι θα συντελέσει καταλυτικά στο βαθμό "πίεσης" που θα ασκήσει προς τους Ευρωπαίους αναφορικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Από εκεί και πέρα, το επόμενο Σαββατοκύριακο θα ακολουθήσει η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, την οποία θα απασχολήσει το ζήτημα της Ελλάδας.

Αν και δεν αναμένονται συγκεκριμένες ανακοινώσεις είναι σίγουρο ότι το ενδιαφέρον θα στραφεί στις συναντήσεις που θα έχει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αλλά και στις δηλώσεις που θα γίνουν από τους αξιωματούχους του Ταμείου και τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, το θέμα του ελληνικού χρέους και την επόμενη μέρα μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου τον Αύγουστο.

Σε κάθε περίπτωση Το ΔΝΤ έχει καταστήσει σαφές ότι περιμένει και τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2018 που θα ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ στις 4 Ιουνίου, ενώ στις 23 Απριλίου θα υπάρξουν και οι ανακοινώσεις της Eurostat σχετικά με τα οριστικά στοιχεία του 2017.

Ταξίδι υπουργού Οικονομικών στις Η.Π.Α.

Στις εργασίες της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα παρευρεθεί και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος αναχωρεί σήμερα για την Αμερική. Ο κ. Τσακαλώτος θα αρχίσει το ταξίδι του στις ΗΠΑ από τη Βοστώνη, όπου θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών.
Στη συνέχεια, την Πέμπτη θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον για να παρευρεθεί στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ.