Ιδιαιτέρως σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις του ΔΝΤ θα διαδραματίσουν οι προβλέψεις του Ταμείου αναφορικά με την πορεία των πρωτογενών πλεονασμάτων και του χρέους, οι οποίες αναμένεται να δοθούν σήμερα στη δημοσιότητα. (ενημέρωση 16:45) Πολύ αυξημένη η πρόβλεψη του ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας.

Του Γιάννη Αγουρίδη

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ταμείου το φθινόπωρο του 2017, το 2018 το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι της τάξεως του 2,2% του ΑΕΠ έναντι Μνημονιακού στόχου για 3,5% του ΑΕΠ. Αντίθετα, για το 2019 και 2020 το ΔΝΤ προβλέπει επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστούν τα ήδη ψηφισμένα μέτρα.

Είναι σαφές πως οι συνολικές εκτιμήσεις (μαζί με τις χθεσινές για την ανάπτυξη) του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας θα αποτελέσουν μια πρόγευση αναφορικά με την στάση που θα κρατήσει στις δύσκολες διαπραγματεύσεις οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει και η ελληνική πλευρά ευελπιστεί να ολοκληρωθούν έως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι το Ταμείο αναθεώρησε χθες προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη, καθώς καταγράφεται απόκλιση 0,6% για το έτος του 2018, αφού το Ταμείο αναθεωρεί την προ εξαμήνου εκτίμησή του για 2,6% και πλέον τοποθετεί την ανάπτυξη στο 2%. Για το 2019, το Ταμείο προβλέπει υποχώρηση της ανάπτυξης έναντι του 2018, καθώς την εντοπίζει στο 1,8%.

H έκθεση του Ταμείου που παρουσίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος Maurice «ανεβάζει» τον πήχη για την πιο μακροπρόθεσμη ανάπτυξη (2023) στο 1,9%, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από την προηγούμενη εκτίμηση (τον Οκτώβριο του 2017 εκτιμούσε άνοδο ΑΕΠ 1% του ΑΕΠ για το 2021). Φυσικά, η εξέλιξη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία υπό το πρίσμα ότι μια από τις βασικές διαφωνίες μεταξύ Ευρώπης και Ταμείου ήταν η μακροπρόθεσμη προοπτική ανάπτυξης της οικονομίας που παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. Παράλληλα, το ΔΝΤ προβλέπει ταχύτερη αποκλιμάκωση της ανεργίας, σε σχέση με τις εκτιμήσεις που έκανε πριν από έξι μήνες.

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι πλευρές της διαπραγμάτευσης θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις στην προσεχή Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, η οποία θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.