Την συνολική πρόταση του ΣΕΒ για την κάλυψη του επενδυτικού κενού της χώρας με στόχο τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας παρουσίασε σήμερα η διοίκηση του Συνδέσμου, προαναγγέλλοντας το επενδυτικό συνέδριο που διοργανώνεται στις 23 και 24 Απριλίου 2018, στο Ξενοδοχείο Divani Caravel, με θέμα: «Σχεδιάζουμε το μέλλον με επενδύσεις. Κερδίζουμε στον διεθνή ανταγωνισμό με πρακτικές λύσεις».

Όλα καλά, ας πούμε, αλλά δεν είδαμε και δεν ακούσαμε ΤΙΠΟΤΑ, για το τι θα κάνουν τα ίδια τα μέλη του ΣΕΒ - πλην ελάχιστων εξαιρέσεων - που μόνο σε αυτάρεσκες δηλώσεις αναλώνονται, δυηστυχώς και σε ανέξοδες νουθεσίες, πολιτικού χαρακτήρα, για να λέμε τα πράγματα ως έχουν... Ζητείται το ανάλογο των περιστάσεων (επιχειρηματικό) ύψος.

Στην παρέμβασή του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, εστίασε στη σημαντική αποεπένδυση που έχει σημειωθεί στα χρόνια της κρίσης κατά 62,8% (100 δις ευρώ σωρευτικά 2009-2017), η οποία υπονομεύει την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Το ισοζύγιο των επενδύσεων (καθαρές προς ακαθάριστες) παρέμεινε αρνητικό το 2017 κατά -3,9% του ΑΕΠ, με συνέπεια να μην ανανεώνεται ο κεφαλαιουχικός εξοπλισμός της οικονομίας, να πλήττεται η παραγωγικότητά της και άρα η θέση της στον διεθνή επενδυτικό ανταγωνισμό, και να μην δημιουργούνται νέες θέσεις απασχόλησης στο βαθμό που απαιτείται για να μειωθεί δραστικά η ανεργία. Την ίδια στιγμή η υπόλοιπη Ευρώπη (ΕΕ-28) «τρέχει» με ετήσιους ρυθμούς αύξησης των καθαρών επενδύσεων ύψους +3,3% του ΑΕΠ διευρύνοντας περαιτέρω το επενδυτικό κενό με την Ελλάδα. Το μερίδιο επενδύσεων μεσοσταθμικά ως ποσοστό του ΑΕΠ στην ΕΕ-28 είναι στο 20%, ενώ στην Ελλάδα το 2017 ήταν στο 13%.

Ο ΣΕΒ υποστηρίζει την υιοθέτηση ενός φιλόδοξου και επιθετικού πακέτου οριζόντιων φιλοεπενδυτικών μεταρρυθμίσεων για το σύνολο της οικονομίας, αλλά και ειδικότερων πολιτικών σε 9 κλάδους (μέταλλα και εξόρυξη, τρόφιμα, φάρμακα, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, εφοδιαστική αλυσίδα, εκπαίδευση, ψηφιακή οικονομία και κυκλική οικονομία) ώστε η Ελλάδα να υπερδιπλασιάσει τις επενδύσεις σε παραγωγικές δραστηριότητες από 7 έως 10 χρόνια, βελτιώνοντας αισθητά το μερίδιο των επενδύσεων στο ΑΕΠ της χώρας από 13% σήμερα σε 20% έως το 2025.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο ΣΕΒ θεωρεί απαραίτητο ένα επιθετικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για τη δημιουργία δομών, μηχανισμών και διαδικασιών επιτάχυνσης επενδύσεων, το οποίο επιταχύνει τη σύγκλιση με τις πρακτικές της Ε.Ε και βελτιώνει τη συνολική επενδυτική απόδοση παράλληλα με τη βελτίωση των δημοσίων εσόδων, με τους ακόλουθους επιμέρους στόχους:

1. Μείωση 25% του βάρους που επιφέρουν τα εμπόδια και η γραφειοκρατία ως το 2020, η επίτευξη του οποίου αναβάλλεται από το 2013.
2. Μείωση 35% του χρόνου επίλυσης δικαστικών (διοικητικών) διαφορών ως το 2020.
3. Μείωση 30% του χρόνου αδειοδότησης μέχρι το 2020.
4. Μείωση 30% του εταιρικού φόρου (άμεσα ή έμμεσα) στις νέες επενδύσεις και απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών.
5. Διπλασιασμό των ιδιωτικών επενδύσεων στην καινοτομία ως το 2023.
6. Αύξηση του μεριδίου της ψηφιακής οικονομίας στο ΑΕΠ κατά 4% και δημιουργία κατ’ ελάχιστον 50.000 νέων θέσεων εργασίας έως το 2021.
7. Δημιουργία 8.000 περισσότερων μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων έως το 2025 με χαρακτηριστικά εξωστρέφειας και καινοτομίας.

Ειδικότερα για τη διακυβέρνηση αυτού του προγράμματος εισηγείται τη δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Επενδύσεων υπό τον Πρωθυπουργό για την εποπτεία εφαρμογής του προγράμματος με συμμετοχή του ΣΕΒ και δέσμευση όλων των πολιτικών δυνάμεων στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων ανεξαρτήτως πολιτικών κύκλων και κυβερνητικών αλλαγών.

Ο ΣΕΒ εκτιμά ότι αν επικρατήσει το σενάριο της αδράνειας, οι ρυθμοί ανάπτυξης θα παραμείνουν αναιμικοί, με συνέπεια την περαιτέρω αποεπένδυση της οικονομίας και την απομάκρυνση του σεναρίου βιώσιμης αποκατάστασης της οικονομικής δραστηριότητας, των εισοδημάτων και της απασχόλησης σε βάθος 15 και πλέον χρόνων.