Ένα επιπλέον «εργαλείο» στα χέρια της ελληνικής πλευράς αναμένεται να αποτελέσει η σημερινή ανακοίνωση της Eurostat για τα οριστικά στοιχεία του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2017, το οποίο φτάνει σε όρους μνημονίου στο 4% του ΑΕΠ (έχει δοθεί και επιπλέον μέρισμα 1%).

Του Γιάννη Αγουρίδη

Η επίδοση αυτή είναι τουλάχιστον διπλάσια από το στόχο (το Μνημόνιο όριζε 1,75% πρωτογενές πλεόνασμα το 2017) και πιστοποιεί ότι για τρίτη συνεχή χρονιά οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδος ξεπερνούν κατά πολύ τις απαιτήσεις των δανειστών. Η πορεία των πλεονασμάτων έως το 2017 και τους πρώτους μήνες του 2018 είναι τέτοια που ακυρώνει στην πράξη κάθε ενδεχόμενη επιθυμία του Ταμείου για να έρθει νωρίτερα η μείωση του αφορολόγητου, η οποία είναι ψηφισμένη για το 2020.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ενημερώσει για την πορεία των συζητήσεων με τους δανειστές τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς συνεδριάζει η Κ.Ο του κόμματος στη 13:00.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη, παρόλο που το Ταμείο έκανε πολύ μεγάλες υποχωρήσεις στις προβλέψεις του για πλεονάσματα και πορεία ΑΕΠ.

Ο λόγος που παρόλα αυτά είναι δύσκολο να μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα το Ταμείο, είναι ότι Γερμανία και ΔΝΤ θα πρέπει να τα βρουν και στο θέμα του χρέους, το οποίο είναι το ακανθώδες ζήτημα και μάλιστα το πολύ έως τις αρχές Ιουνίου.

Η μεγάλη συζήτηση είναι για το περιβόητο γαλλικό «κλειδί», που συνδέει χρέος με πορεία ΑΕΠ, για το οποίο ακόμη δεν έχει προκύψει συμφωνία για τον βασικό μηχανισμό λειτουργίας του μηχανισμού.

Από εκεί και πέρα, το Ταμείο φαίνεται ότι συνεχίζει να αμφισβητεί τη διατηρησιμότητα των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων της χώρας και ζητά διεύρυνση φορολογικής βάσης, δηλαδή μειωμένο αφορολόγητο ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι έχει συμφωνηθεί, ωστόσο το τι μέλλει γενέσθαι θα αποφασιστεί τον προσεχή Ιούνιο. Επίσηςτο ΔΝΤ περιμένει τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν στις 4 Ιουνίου από την ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του πρώτου τριμήνου του 2018, προκειμένου να λάβει τελικές του αποφάσεις.

Ήδη, αναφορικά με το θέμα του αφορολογήτου προαναγγέλθηκαν, από την Ουάσιγκτον, τεχνικές συζητήσεις, τηλεδιασκέψεις, αλλά και διά ζώσης διαβουλεύσεις με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, μετά τις αρχές Μαίου.