Συνεχίζει τις πληρωμές προς τους ιδιώτες το δημόσιο, αλλά με μικρότερο ρυθμό, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με την εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Του Γιάννη Αγουρίδη

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Φεβρουάριο το απόθεμα των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων γενικής κυβέρνησης ανήλθε σε 2,614 δισ. ευρώ και έγιναν πληρωμές 30,4 εκατ. ευρώ, ενώ κατεβλήθησαν και 49,8 εκατ. ευρώ για εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης. Στο μέτωπο των εκκρεμών επιστροφών φόρων, το δημόσιο χρωστά 776 εκατ. ευρώ και κατέβαλε 4,7 εκατ. ευρώ.

Όπως προβλέπεται στο ελληνικό πρόγραμμα, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου θα πρέπει να μηδενιστούν έως το καλοκαίρι. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το Μάρτιο (δε φαίνεται στα παραπάνω στοιχεία που αφορούν το Φεβρουάριο) ένα τμήμα της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ κατεβλήθη για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου από τα 500 εκατ. Που εκταμιεύτηκαν από τον ESM για το σκοπό αυτό. Από εκεί και πέρα, το Μάιο αναμένεται η εκταμίευση 1 δισ. ευρώ επιπλέον για τον ίδιο λόγο, υπό την προϋπόθεση της μείωσης του αποθέματος των οφειλώναλλά και της ομαλής διενέργειας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.