Σάββατο, 06 Ιουνίου 2020

Μεγάλη μείωση 9,9% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα τον Απρίλιο εφέτος, δεύτερο μήνα του lockdown, ενώ ειδικά η παραγωγή των μεταποιητικών βιομηχανιών περιορίστηκε κατά 11,3%.

Στο πλαίσιο στήριξης της οικονομίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσε η πανδημία, η Eurobank συμμετέχει στην εθνική προσπάθεια και αξιοποιεί κάθε μέτρο και δυνατότητα για την ενίσχυση της ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, ώστε να ομαλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν η οικονομική δραστηριότητα και να στηριχθεί η απασχόληση.

Συνεχίστηκε και τον Μάιο η πτώση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, ο οποίος πλέον βρίσκεται στις 88,5 μονάδες, έναντι 99,3 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.

Τα τελευταία 10 χρόνια το λεξιλόγιο και οι γνώσεις του μέσου Έλληνα πολίτη εμπλουτίστηκαν με πληθώρα οικονομικών εννοιών. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της πρωτοφανούς κρίσης που βίωσε η ελληνική οικονομία αλλά και της μείωσης του κόστους πρόσβασης σε πληροφορίες που πρόσφερε το διαδίκτυο.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει τους Δείκτες Κύκλου Εργασιών και Όγκου στο Λιανικό Εμπόριο, με έτος βάσης 2015=100,0 και μήνα αναφοράς τον Μάρτιο 2020, η εξέλιξη των οποίων, σύμφωνα με στοιχεία προσωρινά και διορθωμένα ως προς τον αριθμό εργάσιμων ημερών τυπικού μήνα ίσης χρονικής διάρκειας, έχει ως εξής:

Πρωτογενές έλλειμμα ύψους 1,516 δισ. ευρώ παρουσίασε ο προϋπολογισμός στο τετράμηνο Ιανουάριος - Απρίλιος 2020 έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 783 εκατ. ευρώ.

Σε θεωρητικό επίπεδο, σε μια κλειστή οικονομία, το σύνολο της δαπάνης των φορέων της, δηλαδή των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και της κυβέρνησης, ισούται με την παραγωγή της.

Η δημοσίευση των εθνικών λογαριασμών της Ελλάδας για το 1ο τρίμηνο 2020 (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ) είναι προγραμματισμένη για τις 4/6/2020. Στο 4ο τρίμηνο 2019 ο πραγματικός ρυθμός μεγέθυνσης διαμορφώθηκε στο -0,7% QoQ / 1,0% YoY. Το εν λόγω αποτέλεσμα οφείλεται στη μείωση των εξαγωγών και στην πτώση της μεταβολής των αποθεμάτων. Η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις παγίων ενισχύθηκαν με ικανοποιητικούς ρυθμούς, ενώ η δημόσια κατανάλωση αυξήθηκε οριακά.        

Σε εποχές πρωτογενούς ελλείματος επέστρεψε μετά από πολλά χρόνια η ελληνική οικονομία, με το χτύπημα της πανδημίας να είναι εμφανέστατο στα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το α’ τετράμηνο του 2020.

Ροή

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ