Μετά το 2017 (+1,5%) και το 2018 (+2%), το 2019 θα είναι η τρίτη συνεχομένη χρονιά ανάπτυξης, με ρυθμό 2% έως 2,5%, μετά την οδυνηρή εμπειρία της κατά 25% σχεδόν απότομης πτώσης του ΑΕΠ την πρώτη τριετία της προσαρμογής 2010-2012.

Όλες οι προβλέψεις για τη μεσοπρόθεσμη περίοδο συμφωνούν ότι η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, με τους ρυθμούς, όμως, να πέφτουν κάτω του 2%, και να συγκλίνουν προς τους μέσους ρυθμούς ανάπτυξης στις οικονομίες της ΕΕ-28, επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για το ενδεχόμενο οπισθοχώρησης. Όπως αναφέρει, ενώ τα οικονομικά θεμελιώδη μεγέθη εξελίσσονται ικανοποιητικά, η ανάπτυξη παραμένει εγκλωβισμένη σε χαμηλούς ρυθμούς, με ορατό τον κίνδυνο υποτροπής και η επανεμφάνιση μακροοικονομικών ανισορροπιών, μετά από μια περίοδο σταθεροποίησης, δεν είναι αμελητέα.

«Το 2019, προσθέτει ο ΣΕΒ, είναι μια χρονιά που θα σημαδευτεί τουλάχιστον από 3 εκλογικές αναμετρήσεις (εθνικό, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο) και, ενδεχομένως, μια εθνική εκλογική αναμέτρηση στις αρχές του 2020, εάν η Βουλή δεν καταστεί δυνατόν να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο εκλογικός κύκλος είναι σημαντικός παράγοντας στη διαμόρφωση του οικονομικού κλίματος. Αφενός υπάρχει η τάση η δημοσιονομική πολιτική να γίνεται de facto επεκτατική, μέσω υπερβάσεων δαπανών και υστέρησης εσόδων, για πελατειακούς λόγους. Αφετέρου, ο επιχειρηματικός κόσμος, αλλά και τα νοικοκυριά, ενδεχομένως, να μεταθέσουν επενδυτικές ή καταναλωτικές δαπάνες στο μέλλον, καθώς η κυβέρνηση μπορεί να χαλαρώσει την εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων ή να ετεροχρονίσει την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στο βαθμό που θεωρούνται ότι ενέχουν πολιτικό κόστος, που θα ήταν επιθυμητό να μην αναληφθεί στην παρούσα συγκυρία.

Συνεπώς, η επικρατούσα αβεβαιότητα, επηρεάζει την οικονομική συμπεριφορά των ατόμων, που συνήθως αποτυπώνεται σε μια πιο συγκρατημένη επενδυτική και καταναλωτική δαπάνη».

Αξιοσημείωτη είναι η ανάλυση του ΣΕΒ για τις επενδύσεις. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, το σύνολο των επενδύσεων είναι σήμερα (2017) 13% του ΑΕΠ (εκ των οποίων, 0,6 π.μ. του ΑΕΠ είναι σε κατοικίες και 4,4 π.μ. του ΑΕΠ δημόσιες επενδύσεις, και 8 π.μ. του ΑΕΠ σε ιδιωτικές επιχειρηματικές επενδύσεις). Στο ξέσπασμα της κρίσης (2009), οι επενδύσεις ανέρχονταν σε 21% του ΑΕΠ (εκ των οποίων 6,5 π.μ. του ΑΕΠ σε κατοικίες, 5,7 π.μ. του ΑΕΠ σε δημόσιες επενδύσεις, και 8,5 π.μ. σε ιδιωτικές επιχειρηματικές επενδύσεις). Συνεπώς, είναι ενθαρρυντικό, που τουλάχιστον, οι ιδιωτικές επιχειρηματικές επενδύσεις είναι σήμερα στο επίπεδο πριν το ξέσπασμα της κρίσης. Οι επενδύσεις σε κατοικίες αναμένονται να αυξηθούν το 2019, στο βαθμό που η μεγάλη κινητικότητα που παρατηρείται σήμερα στις εκδόσεις νέων οικοδομικών αδειών θα μετατραπεί σε οικοδομικές εργασίες τους επόμενους 18 μήνες, πέραν των επισκευών και ανακαινίσεων κατοικιών λόγω της άνθησης των βραχυχρόνιων τουριστικών ενοικιάσεων κατοικιών. Και οι δημόσιες επενδύσεις, επίσης, αναμένεται να κινηθούν ανοδικά καθώς έχουν συμπιεσθεί, σε ανεπίτρεπτα χαμηλό επίπεδο, με πολλές δημόσιες υποδομές σε μεγάλη ανάγκη αναβάθμισης.