Σταθερότητα των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα αναμένει το 59% των εξαγωγέων, το 23% προσδοκά βελτίωση, ενώ το 18% επιδείνωση με σημαντικότερη αιτία την ύφεση της ελληνικής οικονομίας, όπως προκύπτει από απαντήσεις των εξαγωγικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της κατάρτισης του δείκτη «Trade Confidence Index» του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) και της εταιρείας DHL.

Στην ερώτηση σχετικά με το πώς αναμένεται να επηρεαστούν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις από την ολοκλήρωση του 3ου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής, το 66% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η επιχείρησή τους δεν θα επηρεαστεί, το 21% ότι θα δεχτεί θετική επίδραση και το 13% αρνητική, όπως προκύπτει από την ίδια έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 17 Οκτωβρίου ώς 16 Νοεμβρίου σε επιλεγμένο δείγμα 250 εξαγωγικών επιχειρήσεων από όλη τη χώρα (οι 228 ανταποκρίθηκαν).

Αναφορικά με τις εγχώριες πωλήσεις, το ποσοστό όσων αναμένουν θετική πορεία παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα (47% στο β’ εξάμηνο του 2018 και 57% στο α’ εξάμηνο 2018). Το 45% του δείγματος δήλωσε ότι οι πωλήσεις της επιχείρησής τους στην Ελλάδα θα παραμείνουν σταθερές. Στο 59% διαμορφώθηκε το ποσοστό αυτών που αναμένουν αύξηση των εξαγωγών τους στο β’ εξάμηνο 2018, έναντι 64% στο α’ εξάμηνο 2018 και στο β’ εξάμηνο 2017 αντίστοιχα, ενώ οι προβλέψεις για σταθερότητα των εξαγωγικών επιδόσεων ανήλθαν σε 37% και για μείωση σε 4%.

Ο δείκτης εξαγωγικών προσδοκιών καταρτίστηκε από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων και την DHL για 5ο διαδοχικό εξάμηνο. Καταγράφει τις εκτιμήσεις των Ελλήνων εξαγωγέων αναφορικά με τις εγχώριες και διεθνείς συνθήκες, καθώς και τις εγχώριες και διεθνείς πωλήσεις τους για το δεύτερο εξάμηνο 2018. Η υλοποίηση του project έγινε από το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών & Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ, με επιστημονικό σύμβουλο τον καθηγητή Ιωάννη Χατζηδημητρίου, πρόεδρο του Τμήματος  Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και διευθυντή του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στις Διεθνείς Επιχειρηματικές Δραστηριότητες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Ο Δείκτης TCI ΣΕΒΕ-DHL για το 2ο εξάμηνο του 2018 ανήλθε σε 121 μονάδες (όταν η τιμή του ξεπερνά τις 100 μονάδες, αυτό αποτυπώνει αισιοδοξία, ενώ όταν είναι μικρότερη αντανακλά απαισιοδοξία) έναντι 126,3 μονάδων του πρώτου εξαμήνου 2018 (και 125,8 μονάδων του 2ου εξαμήνου του 2017, 99,5 μονάδων του πρώτου εξαμήνου του 2017 και 89,7 μονάδων του δεύτερου εξαμήνου του 2016). Η μείωση του δείκτη κατά 5,3 μονάδες οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των προσδοκιών για σταθερότητα σε όλους τους τομείς και στην αντίστοιχη μείωση των θετικών εκτιμήσεων που ανέφεραν οι Έλληνες εξαγωγείς. Παράλληλα, το 30% των Ελλήνων εξαγωγέων αναμένει ότι οι διεθνείς οικονομικές συνθήκες θα επιδεινωθούν στο δεύτερο εξάμηνο του 2018, το 55% ότι θα παραμείνουν σταθερές, ενώ μόλις το 15% του δείγματος κάνει θετικές προβλέψεις, με σημαντικότερη αιτία την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

«Όπως αποτυπώθηκε για ακόμη μία φορά στον δείκτη TCI SEVE DHL, οι Έλληνες εξαγωγείς διατυπώνουν ένα αίσθημα εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της επιχείρησής τους καθώς το ποσοστό αισιόδοξων εκτιμήσεων αναφορικά με τις εγχώριες πωλήσεις και τις εξαγωγές κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, ενώ η σταθερότητα χαρακτηρίζει τις προσδοκίες τους για τις εγχώριες και διεθνείς οικονομικές συνθήκες. Οι εξαγωγείς εμφανίζονται τέλος επιφυλακτικοί ως προς τις τρέχουσες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, αναφορικά με την ολοκλήρωση του 3ου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής, καθώς δύο στους τρεις ερωτηθέντες δήλωσαν ότι η επιχείρησή τους δε θα επηρεαστεί από το πέρας του 3ου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής. Ωστόσο, ιδιαίτερα θετικό είναι το γεγονός ότι το ποσοστό των θετικών προσδοκιών ανέρχεται σε 21%, ενώ μόλις το 13% του δείγματος αναμένει ότι οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία θα επηρεάσουν αρνητικά την επιχείρησή τους» υπογραμμίζεται σε σημερινή ανακοίνωση του ΣΕΒΕ.

Η επιλογή των συμμετεχουσών στην έρευνα επιχειρήσεων έγινε μέσω διαστρωματικής δειγματοληψίας, στα πρότυπα αντίστοιχων ερευνών που πραγματοποιούνται από εγχώριους και διεθνείς οργανισμούς, ενώ για τη συλλογή των στοιχείων των επιχειρήσεων αξιοποιήθηκε η βάση δεδομένων της ICAP. Ειδικότερα, με αρχικό κριτήριο τις επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο πάνω από 1 εκατ. ευρώ, το δείγμα περιλαμβάνει επιχειρήσεις από πρωτογενή παραγωγή, βιομηχανία και εμπόριο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ την έρευνα του δείκτη TCI ΣΕΒΕ-DHL