Η μετατροπή της 5νθήμερες εργασίας σε 7ήμερη που άφησε ανοιχτό ως ενδεχόμενο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην διακαναλική του συνέντευξη την Κυριακή, ξεσήκωσε όπως ήταν αναμενόμενο θύελλα αντιδράσεων.

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Ωστόσο, πέρα από τις πραγματικές προθέσεις του Κυρ. Μητσοτάκη, υπάρχει και η πραγματικότητα που φαίνεται να αγνοεί. Και αυτό καθώς οι Έλληνες εργαζόμενοι με βάση τα στοιχεία της Eurostat αποδεικνύονται πρωταθλητές στην εργασία σε όλη την Ευρώπη!

Αναλυτικά, τα στοιχεία της eurostat, αποδεικνύουν πως ήδη στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι δουλεύουν περισσότερες ώρες από οποιοδήποτε άλλο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο μέσος όρος των ωρών εργασίας ανά εβδομάδα στη χώρα μας είναι 42, γεγονός που την βάζει στη κορυφή της συγκεκριμένης λίστας. Ακολουθεί η Βουλγαρία με 40,7 και στη συνέχεια βρίσκονται η Πολωνία (40,4), η Τσεχία (40,1) και η Σλοβακία (40).

"Η δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για 7ημερη εργασία και μάλιστα μετά από «συμφωνία» με επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας (βλ. Ενώσεις Προσώπων) είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητική και χρήζει περαιτέρω διευκρίνησης", σημείωσε εκ μέρους της ΓΣΕΕ ο Δημ.Καραγεωργόπουλος.

"Μιλάει (σ.σ. ο Κυρ.Μητσοτάκης) για 7ημερη λειτουργία συγκεκριμένων επιχειρήσεων, με 5νθημερη απασχόληση του εναλασσόμενου σε βάρδιες προσωπικού (αυτό δηλαδή που υπάρχει σήμερα) ή εννοεί 7ημερη αδιάκοπη εργασία των εργαζομένων;" αναρωτήθηκε ο εκπρόσωπος της Συνομοσπονδίας.

ΣΕΒ: Κατά των αιτιολογημένων απολύσεων.

Μετά τις δηλώσεις Μητσοτάκη για το 7ήμερο, ο ΣΕΒ (που δεν ανέφερε βέβαια κάτι σχετικό) τάχθηκε κατά της διάταξης που καθιερώνει τις αιτιολογημένες απολύσεις και η οποία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Οι βιομήχανοι ασκούν κριτική στη διάταξη για την αιτιολόγηση των απολύσεων, επισημαίνοντας ότι «επιχειρεί να επιβάλει στους εργοδότες διπλή υποχρέωση της δικαιολογίας/αιτιολόγησης της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας του μισθωτού και να καταβάλουν ταυτόχρονα αποζημίωση, ακόμα και αν η καταγγελία οφείλεται σε σοβαρό λόγο - σε υπαιτιότητα του εργαζομένου, γεγονός που δημιουργεί υπέρμετρα και αδικαιολόγητα κόστη στις επιχειρήσεις και αποτελεί αντικίνητρο στους εργοδότες που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν νέες θέσεις εργασίας, και οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε ένα ήδη δύσκαμπτο και μη φιλικό προς νέες επενδύσεις επιχειρηματικό περιβάλλον».