Την χειρότερη επίδοση των τελευταίων 21 ετών κατέγραψε τον Απρίλιο ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση, αποτυπώνοντας την δραματική επιδείνωση των δεδομένων στον μεταποιητικό κλάδο κατά το lock down που επιβλήθηκε στην χώρα εξαιτίας της πανδημίας.

Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index® – PMI®) που μετρά τις επιδόσεις της ελληνικής μεταποίησης «βούτηξε» στις 29,5 μονάδες τον Απρίλιο από 42,5 μονάδες τον Μάρτιο. Και οι δύο μετρήσεις βρίσκονται κάτω από το όριο των 50 μονάδων που στην συγκεκριμένη μέτρηση διαχωρίζουν την επέκταση από την συρρίκνωση στον κλάδο.

Η έξαρση και κλιμάκωση της πανδημίας του κορωνοϊού 2019 (COVID-19) σε όλη την Ευρώπη οδήγησε στην εκτεταμένη ακύρωση ή στην αναστολή παραγγελιών, καθώς η ζήτηση από το εσωτερικό και το εξωτερικό μειώθηκε κατακόρυφα με πρωτοφανείς ρυθμούς. Κατά συνέπεια, οι εταιρείες απέλυσαν προσωπικό με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας, καθώς η έλλειψη νέων εργασιών οδήγησε σε πλεονάζον διαθέσιμο προσωπικό.

Η αβεβαιότητα και οι φόβοι αργής ανάκαμψης είχαν αρνητικό αποτέλεσμα στα επίπεδα επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, τα οποία υποχώρησαν στο χαμηλότερο σημείο που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο του 2015.

Σε ό,τι αφορά στις τιμές, τόσο οι προμηθευτές όσο και οι κατασκευαστές μείωσαν τις τιμές χρέωσης στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν και κυρίως να διατηρήσουν τους πελάτες.

«Οι επιπτώσεις από τη κλιμάκωση της κρίσης του Covid-19 είναι αισθητές στο μεταποιητικό τομέα της Ελλάδας. Η παραγωγή και νέες παραγγελίες μειώθηκαν με τους ταχύτερους ρυθμούς 21 ετών, στον απόηχο των τα έκτακτων μέτρων lockdown και το προσωρινού «λουκέτου» εργοστασίων», αναφέρει ο Σιάν Τζόουνς, οικονομολόγος της IHS Markit.

H δραματική συρρίκνωση της δραστηριότητας έρχεται σε αντίθεση με τις θετικές προοπτικές και την ανάπτυξη στις αρχές του έτους. Η αβεβαιότητα έχει βυθίσει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2015 όπως δείχνει η έρευνα. 

Οι Έλληνες κατασκευαστές αναμένουν ότι η παραγωγή θα μειωθεί μέσα στο επόμενο έτος, καθώς η απαισιοδοξία οφείλεται στην επέκταση των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας, στις μεγάλες δυσκολίες πρόσβασης σε πιστώσεις και στις ανησυχίες σχετικά με την ταχύτητα ανάκαμψης.

Οι τρέχουσες προβλέψεις μας υποδεικνύουν ότι η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα θα συρρικνωθεί κατά 4,1% το 2020. Η ανάκαμψη του μεταποιητικού τομέα θα συνδεθεί με οποιαδήποτε αύξηση της δραστηριότητας στον τομέα παροχής υπηρεσιών, λόγω της σημασίας της παραγωγής τροφίμων και ποτών στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα», τόνισε ο κ. Τζόουνς.