Την οικονομική ευημερία των Ελλήνων και Ρουμάνων καταναλωτών πλήττει περισσότερο στην Ευρώπη η επίπτωση από την Covid-19. Λιγότερο επηρεάζονται οι Σκανδιναβοί.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η σουηδική Intrum έκανε έρευνα σε ευρωπαίους καταναλωτές σχετικά με την οικονομική τους ασφάλεια και σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι η ευημερία τους έχει μειωθεί σε σύγκριση με έξι μήνες πριν.

«Η έρευνα δείχνει ξεκάθαρα ότι η ανησυχία των ανθρώπων για τη δική τους οικονομική δυνατότητα έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας», δήλωσε σε συνέντευξή του ο διευθύνων σύμβουλος της Intrum, Mikael Ericson.

Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων αναμένει ότι η οικονομική του ευημερία θα μειωθεί περαιτέρω τους επόμενους έξι μήνες, σύμφωνα με την Intrum. Και μόνο το 23% των ερωτηθέντων αναμένει βελτίωση της κατάστασης.

Ενώ οι διαδικτυακές αγορές σημείωσαν αύξηση λόγω των lockdown που επιβλήθηκαν σε αρκετές περιοχές της Ευρώπης, μεγάλο μέρος αυτών γίνεται με πίστωση.

Μία θετική διαπίστωση ωστόσο είναι ότι ο Ericson αναφέρει πως το ένα τρίτο των συμμετεχόντων αύξησε τις αποταμιεύσεις του ή/και έγινε πιο προσεκτικό στις δαπάνες του.

Αλλα ευρήματα από την ευρωπαϊκή έρευνα της Intrum:

  • 54% των ερωτηθέντων έχει δει μείωση του εισοδήματος του ως αποτέλεσμα της πανδημίας.
  • Σχεδόν το 40% είπε ότι αποταμιεύει σημαντικά λιγότερα χρήματα για το μέλλον, από ό,τι πριν από την Covid-19.
  • Ενας στους 5 καταναλωτές έχει χρεωθεί περισσότερο για να καλύψει καθημερινές δαπάνες ως άμεσο αποτέλεσμα της πανδημίας.
  • Τον Νοέμβριο, περίπου 45% των Ευρωπαίων καταναλωτών δήλωσε ότι οι λογαριασμοί τους αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι τα εισοδήματά του, με το 43% να λέει ότι αυτές οι ανησυχίες επηρεάζουν αρνητικά τη γενικότερη ευημερία του.

Η έρευνα έγινε τον Μάιο, σε 4.800 συμμετέχοντες από 24 χώρες, και τουλάχιστον 200 ερωτηθέντες ανά χώρα.

Πηγή: euro2day.gr