Στο τέλος του 2017 η καταναλωτική εμπιστοσύνη συνέχισε να αυξάνεται στην Ευρώπη, φτάνοντας τις 21,1 μονάδες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της GFK Consumer Climate στην Ευρώπη, για το τέταρτο τρίμηνο του 2017. Η ίδια βελτίωση παρουσιάστηκε και στην Ελλάδα.

Οι αρνητικές τιμές που κατέγραψε σε όλους τους δείκτες η Ελλάδα στο τέλος του 2017 ήταν σημαντικά υψηλότερες σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι οικονομικές προσδοκίες στην Ελλάδα άγγιξαν τις -12,3 μονάδες τον Δεκέμβρη του 2017, μία καθαρή αύξηση 21,5 μονάδων σε σχέση με τον Δεκέμβρη του 2016.

Σύμφωνα με την GFK, οι Έλληνες έχουν θετικότερες προσδοκίες για τη χώρα τους από ό,τι για παράδειγμα, οι Ιταλοί, οι Βρετανοί ή οι Ρουμάνοι.
Οι εισοδηματικές προσδοκίες ήταν επίσης σημαντικά υψηλότερες από ό,τι το περασμένο έτος. Ο δείκτης βελτιώθηκε κατά 18,4 μονάδες σε σχέση με τον Δεκέμβρη του 2016, αγγίζοντας τις -21,7 μονάδες τον Δεκέμβρη του 2017. Ωστόσο, όσον αφορά στις εισοδηματικές προσδοκίες, η Ελλάδα εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με την Ευρώπη.

Όσον αφορά στην πρόθεση αγορών η Ελλάδα παρουσίασε το χαμηλότερο δείκτη στην Ευρώπη, αγγίζοντας τις -22,6 μονάδες τον Δεκέμβρη του 2017. Παρ’ όλα αυτά, σε σχέση με τον Δεκέμβρη του 2016, ο δείκτης αυξήθηκε σημαντικά κατά 13,5 μονάδες.

Αυξημένη η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρώπη

Η τιμή των 21,1 μονάδων, είναι η υψηλότερη που έχει παρατηρηθεί εδώ και 10 χρόνια ενώ στο τέλος του τρίτου τριμήνου, η τιμή βρισκόταν στις 20,9 μονάδες. Η GfK προβλέπει αύξηση στις ιδιωτικές καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών στην Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ 1,5 σε 2%.

Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θεωρούν ότι η οικονομία βρίσκεται σε ανοδική τροχιά. Ο δείκτης των οικονομικών προσδοκιών για τον Δεκέμβρη του 2017 αυξήθηκε στις 17 μονάδες κατά μέσο όρο για όλες τις χώρες της ΕΕ, πέντε μονάδες υψηλότερα σε σχέση με τον Σεπτέμβρη. Στη Γαλλία, στη Γερμανία και στην Αυστρία, ο εν λόγω δείκτης σημείωσε σημαντική αύξηση. Στη Ρουμανία, από την άλλη πλευρά, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης παρουσίασε κατακόρυφη πτώση σε σχέση με την οικονομική ανάπτυξη, εξαιτίας της τρέχουσας κυβερνητικής κρίσης που κυριαρχεί στη χώρα.

Οι θετικές αυτές εκτιμήσεις αναφορικά με τη συμπεριφορά των καταναλωτών συμβαδίζουν με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τα οποία αναμένεται αύξηση 2,3% στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των χωρών της ΕΕ.

Οι εισοδηματικές προσδοκίες στην Ευρώπη είχαν μικρή αύξηση κατά μέσο όρο, από τον Σεπτέμβρη μέχρι τον Δεκέμβρη 2017, αγγίζοντας τις 15 μονάδες. Οι εισοδηματικές προσδοκίες εμφάνισαν την υψηλότερη αύξηση στην Αυστρία και τη Σλοβενία, ενώ η Ρουμανία παρουσίασε τις μεγαλύτερες απώλειες σε αυτόν τον τομέα. Η πρόθεση αγορών βελτιώθηκε κατά μία μονάδα σε σχέση με τον Σεπτέμβρη, κλείνοντας στις 21 μονάδες τον Δεκέμβρη. H Πολωνία και η Αυστρία κατέγραψαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στο δείκτη αυτό.