Τα φορολογικά «βάρη» για τους Έλληνες στα χρόνια του Μνημονίου καταγράφει έκθεση του ΟΟΣΑ, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Του Γιάννη Αγουρίδη

Όπως αποτυπώνεται σε αυτήν το μέσο φορολογικό βάρος στην Ελλάδα για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά που λαμβάνουν το μέσο μισθό, είναι στο 38,2% του εισοδήματός τους, σχεδόν 10 μονάδες πάνω από το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ (έτος 2016). Μεγαλύτερες υποχρεώσεις έχουν μόνο πλούσιες χώρες όπως το Βέλγιο, η Σουηδία, η Γαλλία και η Γερμανία, ενώ ο μέσος όρος είναι στο 28,6%.

Την ίδια ώρα, η επικούρηση των ανέργων μέσω επιδομάτων είναι χαμηλή στην Ελλάδα και αυτό θα πρέπει να το...ακούσει και το ΔΝΤ. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ (έτος 2015) η κρατική χρηματοδότηση που λαμβάνει ένας άνεργος στη χώρα μας αμέσως μετά την απόλυσή του φτάνει στο 42% αυτού που είχε ως εργαζόμενος. Έπεται η Κορέα με 51,4%, ακολουθεί η Αυστραλία και η Τουρκία. Κατά μέσο όρο στα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ ο απολυμένος θα λάβει μέσω επιδομάτων το 70% του προηγούμενου εισοδήματός του.

Αλλά και 60 μήνες μετά την απόλυσή του ο μακροχρόνια άνεργος στην Ελλάδα λαμβάνει μικρά επιδόματα (κάτω του 10%), έναντι του 46,9% κατά μέσο όρο στα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ.

Ο ΟΟΣΑ στο εργασιακό πεδίο καταγράφει μία σχετικά ανοιχτή αγορά τόσο στο πεδίο των συλλογικών απολύσεων, όσο και των κατώτατων μισθών αλλά και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, κάτι που επίσης θα έπρεπε να φτάσει στα αυτιά των εμπειρογνωμόνων της Ουάσιγκτον.