Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης διαστρεβλώνει την πραγματικότητα για το ΕΣΠΑ, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Τομεάρχη Οικονομίας και Αναπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κορινθίας, Χρίστο Δήμα.

''Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης θα ήθελε να πίστεψουμε την “αυταπάτη” πως “η Ελλάδα είναι πρώτη στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ σε όλη την Ευρώπη”. Η πραγματικότητα όμως είναι αδιαμφισβήτητη και για να την κατανοήσει κάποιος, αρκεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα https://cohesiondata.ec.europa.eu/overview της Ευρωπαϊκής Επιτροπής'', αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο κ. Δήμας, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα ξεκίνησε με την μεγαλύτερη προκαταβολή από όλα τα κράτη μέλη με 8%, η Πορτογαλία, Ρουμανία και Κύπρος με 4% και όλα τα υπόλοιπα κράτη μέλη με 3%.

''Παρά το γεγονός συνεπώς ότι ξεκινήσαμε από το 8%, όχι μόνο δεν είμαστε πρώτοι – όπως θα έπρεπε - αλλά είμαστε πέμπτοι. Εάν μάλιστα αφαιρέσουμε από όλα τα κράτη μέλη τις προκαταβολές και δούμε κατά πόσο οι εθνικές κυβερνήσεις ήταν πράγματι αποτελεσματικές και απορρόφησαν κονδύλια, η Ελλάδα βρίσκεται στην 10η θέση. Ακόμα όμως και η δέκατη θέση οφείλεται στο γεγονός οτι το μεγαλύτερο ποσοστό της απορρόφησης προέρχεται από έτοιμα, ώριμα έργα τμηματοποιημένα (phasing) που σχεδίασε η κυβέρνηση της ΝΔ από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ,'' αναφέρει χαρακτηριστικά.