Τρίτη, 04 Αυγούστου 2020

Ακόμα πιο εμφανείς έγιναν τον Μάιο οι επιπτώσεις της Covid-19 στο ελληνικό εμπόριο με τις χώρες του εξωτερικού, με εξαγωγές, εισαγωγές και εμπορικό έλλειμα να μειώνονται.

Την ευκαιρία των ελληνικών τροφίμων στις διεθνείς αγορές αναδεικνύει μελέτη της Εθνικής Τράπεζας.

Το «χτύπημα» της πανδημίας έριξε στα Τάρταρα το παγκόσμιο εμπόριο, με συνέπεια η εμπορική διασύνδεση της Ελλάδας να μειώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό και τον Απρίλιο.

Σημαντική αύξηση παρουσίασαν οι ελληνικές εξαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών, το πρώτο τρίμηνο 2020, σε σχέση με το ίδιο διάστημα του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ, επεξεργασμένα από το Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS.

Το «χτύπημα» της πανδημίας έφερε σημαντική μείωση στις ελληνικές εξαγωγές τον μήνα Μάρτιο, ενώ η επίσης μεγάλη μείωση στις εισαγωγές είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφεί μικρότερο εμπορικό έλλειμα.

Σειρά από δράσεις για τη στήριξη και την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των επιχειρήσεων σε θέματα που αφορούν την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών και την υποστήριξη των υπαρχουσών επενδύσεων εν μέσω πανδημίας, υλοποιεί ο Οργανισμός Enterprise Greece.

Ανηφορικό δρόμο φαίνεται ότι έχουν μπροστά τους τα ελληνικά οινοποιεία, στο τοπίο που διαμορφώνει η πανδημία Covid-19: με τον κλάδο HORECA (ξενοδοχεία, εστιατόρια, catering) να βρίσκεται επί σχεδόν ενάμιση μήνα σε πλήρη αδράνεια λόγω του lockdown, τα οινοποιεία έχουν χάσει τα βασικά σημεία πώλησης των κρασιών τους -απώλεια από την οποία επηρεάζονται πιο «βαριά» οι μικροί του κλάδου. Την ίδια στιγμή, οι οινοποιοί εκφράζουν την ανησυχία τους για το πώς θα λειτουργήσει στην πράξη η εστίαση -αλλά και η ξενοδοχία- το φετινό καλοκαίρι.

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να κεφαλαιοποιήσει, στην επόμενη μέρα της πανδημίας, το «άριστα» που έλαβαν διεθνώς οι Έλληνες εξαγωγείς στο διάστημα του lockdown, χάρη στον επαγγελματισμό τους, διατυπώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ), δρ Γεώργιος Κωνσταντόπουλος.

Ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της οικονομίας κάθε χώρας, έτσι και της ελληνικής, τις εξαγωγές, εξετάζουν στο σημερινό δελτίο «7 Ημέρες Οικονομία» οι ειδικοί της τράπεζας Eurobank.

Ροή

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ