Σημαντικές είναι οι προοπτικές διεύρυνσης των ελληνικών εξαγωγών μελιού στη γαλλική αγορά όπως προκύπτει από έρευνα αγοράς που εκπόνησε το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας της Ελλάδας στο Παρίσι.

Στη Γαλλία η εγχώρια παραγωγή υπολείπεται σημαντικά της κατανάλωσης. Η Γαλλία συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων καταναλωτών μελιού στην Ευρώπη, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει τη 10η θέση μεταξύ των προμηθευτών της.

Σύμφωνα με στοιχεία της γαλλικής Τελωνειακής Υπηρεσίας, το συντριπτικό μερίδιο του μελιού που εισήγαγε η Γαλλία κατά το 2018 προήλθε από την Ισπανία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ουκρανία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Ιταλία, την Αργεντινή, τη Ρουμανία και την Ελλάδα. Όπως σημειώνει η έρευνα, η χώρα μας κατέλαβε το 2018 τη 10η θέση μεταξύ των προμηθευτών της Γαλλίας, έχοντας επιτύχει εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών της προς τη Γαλλία σε σχέση με το 2017 της τάξης του 42% σε όρους αξίας και σχεδόν 50% σε όρους ποσότητας. Οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν σε 1,9 εκατ. ευρώ και 597 τόνους, καταλαμβάνοντας μερίδια 1,8% και 1,85% αντιστοίχως επί των συνολικών εισαγωγών μελιού της Γαλλίας. Όπως σημειώνεται στην έρευνα, ο χαμηλός όγκος εξαγωγών της Ελλάδας οφείλεται κυρίως στον έντονο ανταγωνισμό που υφίσταται από τις λοιπές χώρες παραγωγούς μελιού και ιδίως την Ισπανία, το Βέλγιο και τη Γερμανία.

Ωστόσο, από τα στοιχεία γίνεται αντιληπτό ότι η Ελλάδα έχει αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές μελιού προς τη Γαλλία, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 25,6% σε όρους αξίας και 37% σε όρους ποσότητας, ενώ οι προοπτικές διείσδυσής του στη γαλλική αγορά να είναι μεγαλύτερες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το ελληνικό μέλι είναι ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας, χάρη στο ευνοϊκό κλίμα και τη σημαντική βιοποικιλότητα που διαθέτει η χώρα μας, είναι ένα παραδοσιακό προϊόν με μεγάλη ιστορία και φήμη, το οποίο όμως ανταποκρίνεται στις σύγχρονες καταναλωτικές απαιτήσεις, και ιδιαίτερα των Γάλλων καταναλωτών, οι οποίοι αναζητούν προϊόντα που όχι μόνο είναι ωφέλιμα για την υγεία και διαθέτουν ανώτερη ποιότητα και γεύση, αλλά και υιοθετούν υπεύθυνες μεθόδους παραγωγής, που σέβονται το περιβάλλον, όπως τα βιολογικά. Κρίσιμα στοιχεία για την επιτυχή διείσδυση στη γαλλική αγορά αποτελούν η ανάδειξη του προϊόντος μέσω της καλαίσθητης συσκευασίας και ετικέτας, η σωστή τοποθέτηση του προϊόντος, καθώς και η στοχευμένη προώθηση και προβολή του προϊόντος, επισημαίνεται.