Να στρέψουν το βλέμμα τους περισσότερο προς τις αναπτυσσόμενες αγορές και συγκεκριμένα την Νοτιανατολική Ασία και την Υποσαχάρια Αφρική καλεί ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας, κρίνοντας πως μόνο έτσι η Ελλάδα θα αυξήσει το μερίδιό της στο παγκόσμιο εμπόριο.

To 2017, το 64% των Ελληνικών εξαγωγών είχε προορισμό την Ευρωπαϊκή αγορά, το 24% την Ασιατική (6,8% την Τουρκία, 4,4% το Λίβανο, και μόλις το 1,7% την Κίνα), το 6,2% την Αμερικανική ήπειρο και το 5,8% την Αφρική. Όμως η Ευρώπη παρουσιάζει σημεία καταναλωτικού κορεσμού και χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, που περιορίζουν τα περιθώρια αύξησης των εξαγωγών μας σε αυτήν. Για τους λόγους αυτούς όπως επισημαίνεται στο μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο Export Ready του ΣΕΒ, ο Σύνδεσμος έχει θέσει ως προτεραιότητα την προσέγγιση των ταχύτερα αναπτυσσόμενων αγορών του κόσμου.

«Τόσο η Ν.Α. Ασία όσο και η Υποσαχάρια Αφρική αποτελούν σήμερα τις ζώνες όπου εξελίσσεται η δράση της παγκόσμιας οικονομίας, επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Κωνσταντίνος Μπίτσιος. Η προσέγγισή τους είναι λίγο-πολύ μονόδρομος. Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Να ενισχύσουμε τις πολιτικές και οικονομικές μας σχέσεις, να ανοίξουμε νέες πρεσβείες και να τις στελεχώσουμε με ΟΕΥ, και να πολλαπλασιάσουμε, ενωμένοι, τις επιχειρηματικές μας αποστολές. Μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε ρεαλιστικές προσδοκίες να αυξήσουμε το μερίδιό μας στο παγκόσμιο εμπόριο, που παραμένει ίδιο με το 2000».

Στις 18 Σεπτεμβρίου σε συνεργασία με τους πρέσβεις των χωρών της ASEAN στην Αθήνα ο ΣΕΒ θα διοργανώσει ημερίδα για την περιφερειακή αγορά της Ν.Α. Ασίας και τις ευκαιρίες που παρουσιάζει ενώ στα τέλη Μαΐου πραγματοποιήθηκε επιχειρηματική αποστολή στην Ταϊλάνδη και τη Σιγκαπούρη. Θα ακολουθήσει νέα επιχειρηματική αποστολή στο Χόνγκ-Κόνγκ και τις Φιλιππίνες τον Ιανουάριο του 2020.