Με θετικό πρόσημο συνεχίζει να κινείται η πορεία των ελληνικών εξαγωγών κατά το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2019, με αύξηση στα βιομηχανικά προϊόντα και στις πρώτες ύλες, ενώ μειωμένες παραμένουν οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και καυσίμων.

 

Ύστερα από την κάμψη που καταγράφηκε τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο επανεμφανίστηκαν σημάδια δυναμικής, παρά την έντονη αβεβαιότητα και τα εμπόδια που αναδύονται διαρκώς στο παγκόσμιο εμπόριο (Brexit, δασμοί Τραμπ).

Οι Έλληνες εξαγωγείς συνεχίζουν την προσπάθεια να επεκτείνουν το διεθνές αποτύπωμά τους και να διεισδύσουν σε νέες αγορές και όπως έχει ήδη επισημάνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, η μείωση της φορολογίας και των εισφορών, η άρση της γραφειοκρατίας και η αποκατάσταση της χρηματοδότησης κυρίως προς τις μικρομεσαίες εταιρείες αναμένεται να δώσουν νέα δυναμική στις ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες βρίσκονται σε κομβικό σημείο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, οι εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, για το 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2019 αυξήθηκαν συνολικά κατά 544 εκατ. ευρώ (+2,2%) και ανήλθαν σε 24,93 δισ. ευρώ από 24,39 δισ. ευρώ, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή αυξήθηκαν κατά 791,5 εκατ. ευρώ (+4,97%) και ανήλθαν στα 16,71 δισ. ευρώ από 15,92 δισ. ευρώ.

Ιταλική πρωτιά, τουρκική υποχώρηση

Η Ιταλία εξακολουθεί και κατά τους πρώτους εννιά μήνες του 2019 να αποτελεί τον σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών, ενώ στη δεύτερη θέση έχει ανέλθει η Γερμανία, η οποία βρισκόταν στην 3η θέση στο αντίστοιχο περσινό εννεάμηνο. Ακολουθεί η Κύπρος, με άνοδο μίας θέσης στη σχετική κατάταξη, και μετά η Τουρκία, προς την οποία η σημαντική μείωση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων (-19,9%) το πρώτο εννεάμηνο του 2019 οδήγησε στο να χάσει δύο θέσεις.

Ακολουθούν η Βουλγαρία, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο στις θέσεις 5 έως 7, όλες μία θέση παραπάνω από το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Στην 8η θέση βρίσκεται ο Λίβανος, προς τον οποίο επίσης σημειώθηκε σημαντική μείωση των ελληνικών εξαγωγών (-17,3%) και έτσι υποχώρησε από την 5η θέση που ήταν το 2018. Στην 9η θέση βρίσκεται η Γαλλία (από 11η), προς την οποία καταγράφεται μεγάλη άνοδος των εξαγωγών (+27,2%), ενώ την πρώτη δεκάδα των κυριότερων προορισμών των ελληνικών εξαγωγών συμπληρώνει η Ισπανία, η οποία βρισκόταν σε αυτή τη θέση και το πρώτο εννεάμηνο του 2018.

Πλην της πρώτης δεκάδας των χωρών-πελατών των ελληνικών προϊόντων για το 2018, αξίζει να σημειωθεί η άνοδος στην κατάταξη: της Σλοβενίας (18η θέση από 25η) και της Ιαπωνίας (31η θέση από 58η) σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2018. Αντίθετα, σημαντική πτώση στη σχετική κατάταξη καταγράφει η Σιγκαπούρη (49η θέση από 22η).

Ως προς τους προορισμούς των ελληνικών εξαγωγών ανά οικονομική ένωση, σημειώνεται αύξηση κατά 8,1% προς την Ε.Ε., οι αποστολές προς τις 18 χώρες της Ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 9%, ενώ ανοδικά κινήθηκαν οι εξαγωγές προς τις χώρες του ΟΟΣΑ, με αύξηση της τάξης του 6,1%, και προς τις χώρες του G7 κατά 9,7%. Οι εξαγωγές προς τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες του OPEC αυξήθηκαν κατά 16,2% και προς τις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου η αύξηση ήταν 14,8%.

Αντίθετα, πτωτικά κινήθηκαν οι αποστολές ελληνικών προϊόντων προς τις αναδυόμενες BRICS (-2,1%), προς τις χώρες της Οικονομικής Συνεργασίας Μαύρης Θάλασσας (-2,5%) και προς τις χώρες της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (-9,5%). Τέλος, οι χαμηλές σε αξία εξαγωγές προς τις χώρες της MERCOSUR μειώθηκαν κατά 7,5%.

Τα πιο σημαντικά προϊόντα

Ως προς τη σύνθεση των εξαγωγών κατά μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, η αύξηση κατά 2,2% προκύπτει κυρίως από τις ανοδικές τάσεις στις εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων (+9,3%). Επίσης, ενισχυμένες καταγράφονται οι εξαγωγές πρώτων υλών κατά 8,1%. Αντίθετα, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων εμφανίζουν μείωση 4%, όπως και οι εξαγωγές καυσίμων (-2,9%). Τέλος, οι χαμηλές σε αξία εξαγωγές της κατηγορίας είδη & συναλλαγές μη ταξινομημένα μειώθηκαν κατά 10,1%.

Τα προϊόντα πετρελαίου αποτελούν και για το εννεάμηνο Ιανουάριος-Σεπτέμβριος του 2019, το κυριότερο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας, παρά τη μικρή μείωση που σημείωσαν οι εξαγωγές τους. Στη 2η θέση, με πολύ μεγάλη αύξηση 45,6%, ακολουθούν τα φάρμακα, στην 3η θέση παραμένουν τα προϊόντα αλουμινίου, ενώ στην 4η θέση ανέβηκαν τα ιχθυηρά, με άνοδο μίας θέσης στη σχετική λίστα από το αντίστοιχο περσινό διάστημα, παρά την οριακή μείωση των εξαγωγών τους. Στην 5η θέση (από 8η) ανήλθαν οι εξαγωγές άλλων τυριών (των οποίων το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών είναι η φέτα), σημειώνοντας μικρή άνοδο το 2019, ενώ στις θέσεις 6η και 7η παραμένουν -όπως και το αντίστοιχο περσινό εννεάμηνο- οι εξαγωγές μη κατεψυγμένων λαχανικών και σωλήνων από αλουμίνιο, αντίστοιχα.

Στην 8η θέση, με άνοδο κατά δύο θέσεις από το αντίστοιχο διάστημα του 2018, βρίσκονται οι εξαγωγές υπολογιστικών μηχανών και στην 9η θέση (από 14η) ανήλθαν οι εξαγωγές ασφάλτου από πετρέλαιο. Η πρώτη δεκάδα κλείνει με τις εξαγωγές εμπιστευτικών προϊόντων, που στο αντίστοιχο περσινό εννεάμηνο ήταν στην 9η θέση της σχετικής λίστας.