Η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και η στήριξη των ασθενέστερων είναι ο στόχος των παρεμβάσεων της κυβέρνησης στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και το Κοινωνικό Τιμολόγιο, ανέφερε ο υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου για το κοινωνικό μέρισμα.

Ο κ. Σταθάκης ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι θα υπάρξει εξομάλυνση στον τρόπο υπολογισμού των ΥΚΩ, με τρόπο που θα αποτελέσει τομή και θα επηρεάσει και μεγάλη μάζα των καταναλωτών, δηλαδή εκείνων των καταναλωτών που είναι ανάμεσα στα 1.600 KW και 2.000 KW και θα επηρεάσει και τη μεσαία τάξη, δηλαδή τους καταναλωτές που είναι λίγο πάνω από τα 2.000 ΚW. Η διαφορά στην αποτίμηση των ΥΚΩ που θα έχει πλέον τη μορφή καμπύλης και όχι σκάλας, όπως χαρακτηριστικά περιέγραψε ο υπουργός, θα είναι σημαντική και θα αποτυπωθεί με μία ελάφρυνση των λογαριασμών που θα φανεί μόλις εφαρμοστεί ο νέος τρόπος αποτίμησης των ΥΚΩ.

Ο υπουργός σημείωσε ότι «μεγάλη αλλαγή» προετοιμάζεται και για το Κοινωνικό Τιμολόγιο. «Είναι έτοιμη η σχετική υπουργική απόφαση, με την οποία κάνουμε δύο βασικές τομές. Μέχρι τώρα το Κοινωνικό Τιμολόγιο ήταν περίπου οριζόντιο. Όσοι εντάσσονταν εκεί -μόνο με κριτήριο το εισόδημά τους- είχαν περίπου μία δεδομένη τιμή με 30% έως 35% έκπτωση. Σήμερα, εισάγουμε μία δεύτερη κατηγορία που θα έχει 70% έκπτωση και αυτοί είναι όσοι έχουν δικαίωμα στο εισόδημα αλληλεγγύης. Άρα, για 400.000 νοικοκυριά που έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα, δηλαδή εκείνους που λαμβάνουν εισόδημα κοινωνικής αλληλεγγύης, η έκπτωση στο ρεύμα και σε όλες τις συνεπαγόμενες μειώσεις θα φτάσει στο 70%» είπε ο κ. Σταθάκης, για να προσθέσει ότι «είναι ένα μέτρο ισχυρής στήριξης των πραγματικά κοινωνικά αδύναμων» και ένα μέτρο για την ενεργειακή φτώχεια. Επίσης, ο υπουργός τόνισε ότι για το Κοινωνικό Τιμολόγιο δεν θα ισχύσουν μόνο εισοδηματικά, αλλά και περιουσιακά κριτήρια.

«Για πρώτη φορά μέρος του βάρους των Υ.Κ.Ω θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να αποφεύγουμε μία αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος στο μέλλον, που θα άγγιζε το 7% με 10%. Φαντάζομαι ότι κανείς σε αυτήν την αίθουσα δεν είναι έτοιμος να προκρίνει αυτήν τη λύση που θα επηρέαζε τους λογαριασμούς για τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο κ.Σταθάκης από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του στην Ολομέλεια για το Κοινωνικό Μέρισμα.

Αναφέρθηκε, πιο συγκεκριμένα, στα δύο θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορούν τις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (Υ.Κ.Ω.) και το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ.).

 

Στις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας

Οι χρεώσεις θα αποκλιμακωθούν σημαντικά, με τη σταδιακή ολοκλήρωση των διασυνδέσεων των Κυκλάδων όπου η πρώτη φάση ολοκληρώνεται μέσα στο 2018 και αντίστοιχα η δεύτερη φάση το 2020, καθώς και η διασύνδεση της Κρήτης που αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο ποσοστό, συγκεκριμένα το 50% της χρέωσης Υ.Κ.Ω. μέχρι το 2023.

Ο Υπουργός στη συνέχεια, κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής συγκεκριμένα στοιχεία για τη διαμόρφωση του ελλείμματος Υ.Κ.Ω. που καλύπτεται σήμερα. Το 2012, το ποσό που πλήρωσαν οι καταναλωτές για να καλυφθεί το κόστος των Υ.Κ.Ω., δεν ήταν αρκετό με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί έλλειμμα της τάξεως των 156 εκατ. ευρώ. Το 2013 προστέθηκαν άλλα 148 εκατ. ευρώ και το 2014 άλλα 92 εκατ. ευρώ που σωρευτικά ανήλθαν στα 393 εκατ. ευρώ.

Η… φρικτή Κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που έπειτα ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, κατάφερε όχι απλά να μειώσει το σύνολο των ελλειμμάτων των προηγούμενων ετών αλλά και να δημιουργήσει πλεόνασμα 33 εκατ. ευρώ. «Τώρα καλύπτουμε τα ελλείμματα που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο 2012-2014», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι η κάλυψη του ελλείμματος των Υ.Κ.Ω. της περιόδου 2012-2014, είναι κοινωνικό μέρισμα, καθώς αποτελεί μία σαφή επιλογή της Κυβέρνησης που θα αποτρέψει την αύξηση των τιμολογίων, η οποία θα ήταν δυσανάλογη με την οικονομική συγκυρία και θα έχει μεγάλο κοινωνικό κόστος.

Παρουσίασε ακόμη, τις επικείμενες αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού της χρέωσης Υ.Κ.Ω. που θα έχει ελαφρύνει σημαντικά όσους καταναλώνουν 1.600 με 2.000. Αυτό επιτυγχάνεται με την εξομάλυνση τον τρόπο υπολογισμού των χρεώσεων, ώστε να καταστεί δικαιότερος και να αποφεύγεται το φαινόμενο των υψηλών χρεώσεων Υ.Κ.Ω., λόγω της απότομης αλλαγής κλίμακας κατανάλωσης.

Στις αλλαγές στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο 
Ο Υπουργός δήλωσε ότι «Είναι έτοιμη η Υπουργική Απόφαση για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ.), με την οποία εισάγουμε δύο κεντρικές τομές.

Η πρώτη αφορά την εισαγωγή και περιουσιακών εκτός των εισοδηματικών κριτηρίων ένταξης, όπως είναι η κατοχή ακίνητης περιουσίας αξίας 150.000 ευρώ, ώστε να αποφύγουμε τις περιπτώσεις εκμετάλλευσης αυτής της έκπτωσης. Η δεύτερη τομή είναι η σημαντική αύξηση της έκπτωσης για τους δικαιούχους όπου θα φτάνει το 70% του συνολικού ποσού χρέωσης, με την εισαγωγή μιας πρόσθετης κατηγορίας δικαιούχων, αυτούς που λαμβάνουν το εισόδημα κοινωνικής αλληλεγγύης».

Υπογράμμισε ακόμη, ότι η παρέμβαση αυτή θα ελαφρύνει τριακόσιες χιλιάδες νοικοκυριά που πραγματικά χρειάζονται στήριξη και πρόσθεσε ότι βασική βούληση του ΥΠΕΝ, καθώς και της Κυβέρνησης είναι με αυτό τον τρόπο να δοθεί ένα ισχυρό κοινωνικό μήνυμα και να αντιμετωπιστεί το κοινωνικό φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας.

Τόνισε κλείνοντας, «Εισάγουμε μια δικαιότερη κατανομή του κόστους της κοινωνικής πολιτικής και κυρίως, διαμορφώνουμε ένα σταθερό πλαίσιο, εγκαταλείποντας τις πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων που βασίζονταν στη συσσώρευση ελλειμμάτων και στη συνέχεια έρχονται να λένε ότι στην καμπή, που ήταν όλα έτοιμα να απογειωθούν, εμφανιστήκαμε εμείς».

Το bigbusiness είχε από το πρωί αποκαλύψει τις επερχόμενες μειώσεις. Διαβάστε ΕΔΩ όλο το ρεπορτάζ.